Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ČLANSTVO U SVETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI ZNAČAJNO ZA PRISTUPANJE EU

07.07.2017.


Aktivno učešće Crne Gore u redovnom radu STO i pregovaračkim procesima doprinosi procesu pristupanja EU, imajući u vidu da je veliki broj pregovaračkih poglavlja prožet tematikom iz mandata STO, poput carina, javnih nabavki, poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva, prava intelektualne svojine, ukazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i ukazao na napredak koji Crna Gora ostvaruje u tim oblastima.

Pejović je u ime Vlade Crne Gore učestvovao na redovnom zasijedanju Komiteta za pregled trgovinskih politika na kojem je razmotren trinaesti pregled trgovinskih politika Evropske unije.

Delegacija EU je pred 164 zemlje članice predstavila ekonomske rezultate i planove daljeg razvoja trgovinskih politika i međunarodne trgovinske saradnje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Pejović je obraćajući se članovima Komiteta ukazao na pozitivne aspekte reformi jedinstvenog tržišta EU i razvoja finansijskog sektora nakon finansijske krize i pozdravio novu regulativu kojom se unapređuje transparentnost, identifikuju rizici i obezbjeđuje stabilnost tržišta.

"On je ponovio posvećenost crnogorske Vlade integracijskim procesima u zemlji i ukazao da je ovaj proces preduslov inkluzivnog ekonomskog rasta. Istakao je da aktivna participacija Crne Gore u redovnom radu STO i pregovaračkim procesima doprinosi procesu pristupanja EU, imajući u vidu da je veliki broj pregovaračkih poglavlja prožet tematikom iz mandata STO, poput carina, javnih nabavki, poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva, prava intelektualne svojine i ukazao na napredak koji Crna Gora ostvaruje u ovim oblastima", saopšteno je iz ministarstva.

Kako su ukazali, Pejović je čestitao Delegaciji EU na konstruktivnom doprinosu radu STO i naglasio da će Crna Gora kao članica ove multilateralne trgovinske organizacije nastaviti da podržava aktuelne i nove inicijative Unije i država članica STO u cilju uspješnih rezultata na predstojećoj ministarskoj konferenciji u Buenos Airesu.

Ministar se tokom boravka u Ženevi sastao i s generalnim sekretarom Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) Kristinom Arnasonom, s kojom je razgovarao o primjeni Sporazuma o slobodnoj trgovini Crne Gore sa državama članicama EFTA-e, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom i Švajcarskom, kao i predstojećim aktivnostima na pregledu trgovinske politike između Crne Gore i ove četiri zemlje.

Tokom posjete Ženevi, ministar je održao predavanje na Diplomskom institutu u Ženevi, u organizaciji Centra za trgovinu i ekonomsku integraciju na temu: "Integracija Crne Gore u EU i njeni odnosi sa STO".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.07.2017.