Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Cilj Nacrta zakona je da obezbijedi adekvatniji, unapređeniji pravni okvir za uspješno funkcionisanje sistema lokalne samouprave, kao i da predloženim rješenjima postigne efikasnije i efektnije vršenje poslova organa lokalne samouprave, čime će se stvoriti uslovi za kvalitetnije ostvarivanje prava građana na lokalnom nivou i efikasnije zadovoljavanje potreba lokalne zajednice

07.07.2017.


5. jula 2017. godine je u organizaciji Ministarstva javne uprave, a uz podršku EU projekta "Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između Vlade i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori" održana javna rasprava povodom Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi za Glavni grad Podgorica, Prijestonicu Cetinje i opštine Danilovgrad, Nikšić, Šavnik, Žabljak i Plužine.

U uvodnom dijelu, prisutne je pozdravio generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, Refik Bojadžić i generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Ministarstva javne uprave, Jadranka Vukčević.

"Vlada Crne Gore je prepoznala potrebu za unapređenjem funkcionisanja sistema lokalne samouprave, pa je Strategijom reforme javne uprave u Crnoj Gori 2016-2020, planirala izradu Zakona o lokalnoj samoupravi u cilju unapređenja i poboljšanja funkcionisanja lokalne samouprave", ukazala je direktorica Vukčević.

Ona je ukazala da je cilj predloženog Nacrta zakona da obezbijedi adekvatniji, unapređeniji pravni okvir za uspješno funkcionisanje sistema lokalne samouprave, kao i da predloženim rješenjima u tekstu Nacrta postigne efikasnije i efektnije vršenje poslova organa lokalne samouprave, čime će se stvoriti uslovi za kvalitetnije ostvarivanje prava građana na lokalnom nivou i efikasnije zadovoljavanje potreba lokalne zajednice.

Nacrt zakona usmjeren na jačanje profesionalnosti, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti lokalne samouprave u Crnoj Gori i neka od ključnih rješenja koja su predložena u Nacrtu odnose se na obezbjeđenje ustavnog prava građana na lokalnu samoupravu, jačanje zakonitosti rada opština u dijelu finansijske odgovornosti ispunjavanjem preporuka Državne revizorske institucije, jačanje profesionalnosti, stručnosti i političke neutralnosti lokalnih službenika i namještenika, racionalno zapošljavanje kadrova u skladu sa budžetskim mogućnostima, poboljšanje kontrolne uloge Skupštine opštine i profesionalizacije njenog rada, podsticanje razvojnog nasuprot administrativnom načinu funkcionisanja opština, unapređenje saradnje sa nevladinim organizacijama i jačanje javnosti rada opštine.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, kao i nevladinog sektora, a tokom diskusije o pojednim odredbama zakona dato je više korisnih komentara i sugestija na predloženi tekst Zakona.

Ministarstvo javne uprave razmotriće prijedloge, sugestije i komentare učesnika javne rasprave, nakon čega će, u skladu sa propisima, pripremiti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koji će biti objavljen na internet stranici Ministarstva javne uprave i portalu e- uprave.

U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi održani su okrugli stolovi i za opštine Bar, Ulcinj, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi u Baru i za opštine Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Berane, Petnjica, Rožaje, Andrijevica, Plav, Pljevlja i Gusinje u Bijelom Polju.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo javne uprave, 05.07.2017.


Naslov: Redakcija