Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Primjena metodologije Regulatorne agencije za energetiku za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije počeće 1. januara 2018. godine

07.07.2017.


Puna primjena metodologije Regulatorne agencije za energetiku (RAE) za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije počeće 1. januara 2018. godine, saopštio je predstavnik Elektroprivrede (EPCG), Miloš Bigović.

Primjena metodologije, koju je RAE izradila na osnovu Zakona o energetici ("Sl. list CG", br. 5/2016), trebalo je da počne 1. januara ove godine, ali je na inicijativu Privredne komore (PKCG) primjena odložena isprva za tri mjeseca.

"Regulator je u maju donio odluku da se primjena stare metodologije produžava do 1. januara naredne", rekao je Bigović na sjednici Odbora udruženje energetike i rudarstva PKCG.

Metodologija, kako je saopšteno iz PKCG, predviđa obračun snage električne energije na osnovu ugovorenih iznosa. Definisani su okviri dozvoljenih odstupanja, u rasponu od minus deset do plus pet odsto, pa ukoliko potrošač premaši 105 odsto ugovorene snage, prekomjerno angažovana snaga će biti fakturisana u dvostrukom iznosu.

U slučaju da iskoristi ispod 90 odsto ugovorene snage, u računu će biti iskazana snaga od 90 odsto ugovorene. Međutim, na insistiranje privrednika, iskazano kroz sastanke u PKCG, regulator je te opsege proširio na minus 20 do plus deset, što će olakšati primjenu tog propisa.

Druga bitna izmjena je mjerenje utrošene snage u nižoj, noćnoj tarifi, što do sada nije bila praksa i ona će biti obračunavana u iznosu od trećine dnevne.

"Potrebno je da svi potrošači kod kojih se mjeri snaga električne energije kontaktiraju operatora i potpišu ugovore o priključenju, čime će se definisati ugovorene snage za narednu godinu", rekao je Bigović.

Odbor je razmotrio i informaciju o formiranju Berze električne energije u Crnoj Gori.

Predstavnici rukovodstava EPCG, Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) su 21. juna potpisali ugovor o osnivanju i usvojili statut preduzeća Berza električne energije.

Prema riječima potpisnika ugovora, Dragana Laketića iz CGES-a, Zakonom o energetici i Zakonom o prekograničnoj razmjeni električne energije i prirodnog gasa ("Sl. list CG", br. 42/2016), stvoreni su preduslovi za uspostavljanje funkcionalnog i transparentnog veleprodajnog tržišta električne energije, sa visokim nivoom sigurnosti snabdijevanja.

"Na samitu zapadnog Balkana u Beču, održanom u avgustu prošle godine, odlučeno je da zemlje zapadnog Balkana uspostave regionalno tržište električne energije kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, koje bi se na kraju integrisale u jedinstveno evropsko tržište", objasnio je Laketić.

On je rekao da će, osnivanjem berze, energetski subjekti kao i potrošači u Crnoj Gori moći u budućnosti trgovati električnom energijom i time formirati referentnu tržišnu cijenu energije.

"Osnivanjem berze stvaraju se preduslovi za uspostavljanje maloprodajnog tržišta, što za posljedicu ima benefit za krajnjeg potrošača kroz niže cijene i sigurnije snabdijevanje", dodao je Laketić.

On je najavio da su naredni koraci povezivanje sa berzama regiona, odnosno formiranje integrisanog regionalnog tržišta, sa većom ponudom i potražnjom, što dovodi do smanjenja cijena električne energije.

"Osnovna ideja mehanizma povezivanja berzi električne energije je susretanje ponuda za prodaju sa nižim cijenama u jednoj zemlji, sa ponudama za kupovinu sa visokim cijenama u drugoj. Glavni uslov za izjednačavanje ili približavanje cijena na susjednim tržištima jeste dovoljan prenosni interkonektivni kapacitet među tim tržištima", rekao je Laketić.

On je ukazao da bi Berza električne energije trebalo da profunkcioniše u punom kapacitetu za godinu ili godinu i po.

Sekretar Odbora udruženja ICT Privredne komore, Nada Rakočević govorila je na sjednici o sajber bezbjednosti i značaju za energetske kompanije.

Prema njenim riječima, radi se o nezaobilaznom segmentu sveobuhvatne bezbjednosti koji zahtjeva sistemski i sistematski pristup da bi se zaštitili kako pojedinci, tako i privreda i država.

"Svi smo skoro svakodnevno izloženi mogućnosti da naši podaci budu kompromitovani na razne načine. Hakeri sve brže, agresivnije i vještije, kroz aplikacije, bez kojih je savremeno poslovanje postalo nezamislivo, napadaju i ozbiljno oštećuju IT sisteme", navela je Rakočević.

Ona je istakla značaj preventivnih ulaganja u sigurnosnu infrastrukturu i sistem zaštite mreža, podataka i aplikacija.

Rakočević je predstavila principe bezbjednosti i očuvanja privatnosti na internetu, govorila o zlonamjernim programima i antivirusima, te o značaju standardizacije u toj oblasti, odnosno o primjeni standarda ISO 27001.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.07.2017.


Naslov: Redakcija