Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 27: Trajanje pregovora o životnoj sredini zavisiće od brzine ispunjavanja planiranih obaveza


Crna Gora je ostvarila progres u ispunjavanju početnog mjerila za otvaranje pregovora za pregovaračko Poglavlje 27, zaključeno je na sastanku ministra, Branimira Gvozdenovića, sa evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo, Karmenom Velom.

U razgovoru je poseban akcenat stavljen je na proces usvajanja Nacionalne strategije sa akcionim planom za usklađivanje s pravnom tekovinom EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena do 2020, kao i na ključne elemente Dokumenta. Implementacija Strategije, prema urađenoj makroekonomskoj analizi, predviđa ulaganja u iznosu od 1.492 milijarde eura u cilju postizanja potpune usklađenosti s pravnom tekovinom EU. U tom kontekstu, ministar Gvozdenović je izrazio punu spremnost Vlade da obezbijedi implementaciju ove strategije, informišući o aktivnom učesću svih relevantnih ministara u izradi Dokumenta i podršci koju je dobio i od NVO sektora.

Takođe, Gvozdenović je ukazao da bi skoro usvajanje ove strategije od strane Vlade bilo veoma značajno i zbog planiranja budžetskih sredstava za implementaciju planiranih aktivnosti tokom naredne godine.

Sagovornici su se saglasili oko dalje finalizacije aktivnosti na ispunjavanju početnog mjerila, konstatujući značaj što skorijeg usvajanja Strategije. Komesar Vela istakao da je EK spremna da pruži podršku Crnoj Gori u procesu implementacije ovog dokumenta, te da će trajanje pregovora zavisiti od brzine kojom Crna Gora bude ispunjavala planirane obaveze. Prvi koraci u implementaciji Strategije biće jačanje administrativne strukture i uspostavljanje stalnih nacionalnih mehanizama za finansiranje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

U razgovoru je konstatovano da je otvaranje pregovora za Poglavlje 27 obostrani interes, imajući u vidu zahtjevnost obaveza koje treba sprovesti u okviru Poglavlja, te da treba iskoristiti trenutni zamah i političku spremnost da se nastavi ubrzanim tempom i osigura kontinuitet u daljem progresu.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo održivog razvoja i turizma, 05.07.2016.