Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Izmjene Zakona šansa za mali i srednji biznis


Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Upravom za javne nabavke, organizovalo je u Bijelom Polju javnu raspravu povodom Zakona o javnim nabavkama ("Sl. list CG", br. 42/2011, 57/2014 i 28/2015) i mogućnostima koje pruža u cilju podrške malim i srednjim preduzećima.

"Ovakvi okrugli stolovi se organizuju sa ciljem da dođemo do potencijalnih rješenja, koja bi uticala na eventualne izmjene Zakona i da kandidujemo ono što su barijere i problemi malih i srednih preduzeća, kako bi smo kasnije kroz sublimaciju svih aktuelnih problema došli do određenih rješenja", rekao je koordinator Direkcije za razvoj MSP Aleksandar Pavićević, ocijenivši bjelopoljsku opštinu kao interesantnu kada je riječ o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Mala i srednja preduzeća čine 99 odsto ukupnih preduzeća u Crnoj Gori, a zapošljavaju više od dvije trećine aktivnog stanovništva, rekao je direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Svetislav Domazetović.

On je istakao da izmjenama postojećeg Zakona, mala i srednja preduzeća imaju priliku da se još više uključe u postupke javnih nabavki.

"Cilj sastanka jeste prepoznavanje prepreka za što veće učešće malih i srednjih preduzeća u postupke javnih nabavki, imajući u vidu da su ta preduzeća najranjivija kategorija ponuđača, kao i problema sa kojima se susreću, posebno sa aspekta centralizacije javnih nabavki", naglasio je Domazetović i podsjetio da će izmjenama Zakona imati šansu za dobijanje ugovora o isporuci dobara, pružanja usluga ili izvođenja radova.

Predstavnica Uprave za javne nabavke Mara Bogavac navela je da je to projekat koji tek počinje i njegove aktivnosti treba da budu nastavljene u narednom periodu Strategijom razvoja javnih nabavki preduzeća za period od 2016.do 2020. godine.

"Za sistem javnih nabavki najvažniji su dvije ključne institucije, to su naručioci i ponuđači. Naručioci raspisuju javne tendere, ponuđači shovno raspisanim pozivima prijavlju se i učestvuju u javnim nabavkama. Javne nabavke su tržišta za mala i srednja preduzeća. U 2015. u Crnoj Gori ukupnoje ugovoreno javnih nabavki u iznosu od 428 miliona, od čega su oko 67 miliona uzeli ponuđači iz drugih država. Oni nijesu ni spremniji ni bolji, nego su organizovaniji", istakla je Bogavac i naglasila da je upravo to razlog masovnijeg uključivanja malih i srednjih preduzeća, prilikom izrade Strategije razvoja javnih nabavki. Jedino oni mogu da ukažu šta je to dobro, a šta loše, kada je riječ o javnim nabavkama, rekla je Bogavac.

Na okruglom stolu je govorio i Vladimir Ivanović predstavnik Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, a prisutne je pozdravila potpredsjednica Opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić.

Izvor: Vebsajt RTCG, 05.07.2016.