Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INSTITUT ALTERNATIVA: Skupština CG da traži izvještaj o izvršenju budžeta


Institut Alternativa (IA) pozvao je Ministarstvo finansija da pripremi i podnese Skupštini CG izvještaj o tome šta se dešavalo sa državnim budžetom u prvih šest mjeseci ove godine, kako bi poslanici, prije eventualnih izmjena, imali uvid u njegovo dosadašnje izvršenje.

Istraživač javnih politika u IA, Marko Sošić, smatra da je neophodno da poslanici, prije bilo kakve izmjene budžeta, imaju podatke o tome kako je on trošen po organizacionoj i funkcionalnoj klasifikaciji, u odnosu na plan, s obzirom na to da se u parlamentarnoj proceduri trenutno nalaze dva predloga za rebalans.

Sošić je podsjetio da je Skupština, za prošlu godinu, zaključkom obavezala Vladu da pripremi takav izvještaj i da je on, iako sa zakašnjenjem od skoro mjesec, pripremljen i predat poslanicima.

"Bilo je to prvi put da su poslanici imali ovakvu informaciju u toku fiskalne godine. Međutim, za ovogodišnji budžet poslanici nijesu usvojili takav zaključak. Kako ne postoji ni obaveza u zakonu, ukoliko poslanici ne zatraže, ovaj izvještaj neće biti ni dostavljen", navodi se u saopštenju IA.

Oni su dodali da od trenutka kada se budžet za narednu godinu usvoji u decembru tekuće, Skupština i matični Odbor nemaju informacija o njegovom izvršenju, sve do razmatranja završnog računa budžeta, koji se dostavlja tek u septembru.

Iz IA su naveli i da izvještaji koje Ministarstvo finansija u toku godine priprema i objavljuje, ne dostavljaju se Skupštini, a ne sadrže ni podatke o izdacima po organizacionoj niti funkcionalnoj klasifikaciji, već jedino agregatne podatke po ekonomskoj klasifikaciji.

"To znači da nemamo javno dostupne precizne podatke o izvršenju budžeta na nivou potrošačkih jedinica ili funkcija države", rekao je Sošić.

On je naveo da je međunarodni standard u transparentnosti budžeta da Ministarstvo finansija, osim završnog računa budžeta, priprema i dostavlja parlamentu mjesečne i polugodišnje izvještaje u periodu izvršenja budžeta.

"Uprkos našem zalaganju prilikom izrade Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ("Sl. list CG", br. 20/2014 i 56/2014), nije definisana obaveze Ministarstava finansija da priprema i Skupštini dostavlja izvještaj o izvršenju budžeta u toku trajanja fiskalne godine za koju je budžet usvojen. Crna Gora je u tom pogledu izuzetak u regionu, jer sve susjedne države imaju regulisane mehanizme polugodišnjeg izvještavanja parlamenta o izvršenju budžeta", saopštio je Sošić.

On je podsjetio da je i Svjetska banka konstatovala da se kvalitet i blagovremenost budžetskih izvještaja u toku godine mora unaprijediti.

SB je to konstatovala u izvještaju o Ocjeni javnih rashoda i finansijske odgovornosti iz 2013. godine, u kom se taj aspekt budžetske transparentnosti kritikuje i ocjenjuje najgorom ocjenom D.

Izvor: Vebsajt RTCG, 06.07.2015.