Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

SVJETSKA BANKA: Prognoza rasta CG ekonomije povećana na 2,9 odsto

07.06.2019.


Svjetska banka (SB) je u najnovijim globalnim prognozama povećala procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu za 0,1 procenti poen, na 2,9 odsto. SB je u januaru prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 2,8 odsto.

SB je u najnovijem junskom izvještaju povisila prognozu rasta za prošlu godinu na 4,9 odsto, sa ranije prognoziranih 3,8 odsto.

Iz te međunarodne finansijske institucije su saopštili da bi rast ekonomije u narednoj godini trebalo da iznosi 2,4 odsto, što je 0,1 procentni poen niže u odnosu na januarsku prognozu.

SB je prognozirala rast crnogorske ekonomije u 2021. godini od 2,3 odsto, što je 0,2 procentna poena niže u odnosu na januarske prognoze.

SB je, u dokumentu pod nazivom Globalne ekonomske perspektive, potvrdila januarske prognoze za narednu i 2021. godinu, kada bi rast u regiji Evrope i srednje Azije trebalo da ubrza na 2,7 odsto odnosno 2,9 odsto.

U SB-u upozoravaju na značajne rizike koji prijete pogoršanjem izgleda za rast aktivnosti.

"Među najvećim rizicima za rast je oštrije od očekivanog usporavanje u najvažnijem trgovinskom partneru regije - eurozoni", navodi se u izvještaju.

U SB-u su naveli i da bi zemlje s velikim deficitima tekućeg računa, snažnim oslanjanjem na priliv kapitala, ili sa značajnim dugom iskazanim u stranoj valuti - Bjelorusija, Hrvatska, Gruzija, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Ukrajina, mogle zabilježiti neočekivane oscilacije u investicionoj klimi.

"Pojačana neizvjesnost na planu mjera mogla bi potkopati povjerenje čelnika kompanija i investitora u regiju", objasnili su iz SB.

Sporiji rast u ovoj godini u SB-u očekuju i u grupi razvijenih ekonomija, najprije u eurozoni, zbog slabijeg izvoza i investicija.

Za američku ekonomiju projekcije iz januara su potvrđene, a prema njima bi najveća svjetska privreda ove godine trebalo da uspori na 2,5 odsto.

SB je snizio i januarsku projekciju za svjetsku ekonomiju u ovoj godini, za 0,3 procentna poena, na 2,6 odsto.

U narednoj godini globalna privreda bi trebalo da poraste 2,7 odsto, čime je za nijansu naniže korigovana januarska projekcija.

Za 2021. godinu procjena je potvrđena na 2,8 odsto.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.06.2019.


Naslov: Redakcija