Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O DOPUNI ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU I O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Koalicija NVO nezadovoljna načinom na koji je kroz zakone uređeno pitanje finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija

07.06.2017.


Propuštena je prilika da se Zakonom o dopuni Zakona o igrama na sreću i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, na adekvatan način uredi pitanje finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija u Crnoj Gori, smatraju u Koaliciji NVO Saradnjom do cilja.

Predsjednik Skupštine Koalicije NVO Saradnjom do cilja, Milenko Vojičić, ukazao je da Koalicija, koja trenutno okuplja preko stotinu nevladinih organizacija, smatra lošom odluku Vlade da ukine raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću koji se godinama usmjeravao za finansiranje projekata i programa NVO iz šest oblasti od javnog interesa.

"Koalicija se zalagala da 60 odsto ukupnih prihoda od koncesionih naknada od igara na sreću i dalje bude upotrijebljeno za finansiranje projekata iz šest oblasti: socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti; zadovoljavanja potreba osoba s invaliditetom; razvoja sporta; kulture; vaninstitucionalnog obrazovanja i vaspitanja; borbe protiv patološkog kockanja, droge i svih oblika zavisnosti. Istovremeno, Koalicija NVO se zalagala da se finansiranje projekata iz ovih 6 oblasti od javnog interesa sprovodi po proceduri koju propisuje Zakon o NVO, odnosno preko resornih ministarstava. Ovi zahtjevi Koalicije nisu prihvaćeni", naveo je Vojičić.

On je ukazao da je Koalicija NVO, takođe, tražila da se u Zakonu o NVO poveća procenat tekućeg budžeta za finansiranje drugih oblasti od javnog interesa i kofinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije, što je Vlada i prihvatila.

"Koalicja NVO smatra da decentralizovani model finansiranja projekata NVO preko resornih ministarstava može osigurati bolju realizaciju mnogobrojnih strategija i akcionih planova i dati veći doprinos unapređenju kvaliteta života građana i građanki Crne Gore. Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate", saopštio je Vojičić.

On je istakao da finansiranje projekata NVO po decentralizovanom modelu, koji podrazumijeva puno učešće i odgovornost resornih ministarstava, primjenjuje Evropska komisija i zemlje EU.

"Uspjeh novog modela finansiraja projekata NVO zavisi od dosljedne primjene Zakona o NVO i podzakonskog akta koji će detaljnije urediti ovu oblast. I najbolje ideje mogu da se upropaste lošom realizacijom. Takođe, nijedan model, pa ni ovaj, ne može dati rezultate ukoliko su sredstva za finansiranje projekata NVO mala, kao što je to sada slučaj. Zbog toga će Koalicija NVO Saradnjom do cilja i dalje insistirati na svom zahtjevu da se sredstva za finansiranje projekata NVO sa sadašnjih najmanje 0,5 odsto povećaju na najmanje 1 odsto tekućeg budžeta", smatra Vojičić.

Prema njegvom riječima, sljedeći hitan korak koji Vlada Crne Gore treba da preduzme u toj oblasti je donošenje novog propisa kojim će se adekvatno urediti finansiranje projekata organizacija osoba sa invaliditetom, a što je, kako je podsjetio, i najavljeno zaključkom Skupštine Crne Gore prilikom usvajanja izmjena Zakona o NVO.

"U tom smislu pozivamo Odbor za ljudska prava i slobode, kao matični odbor, da u najkraćem ovo pitanje stavi na dnevni red", saopštio je Vojičić.

Kako bi se unaprijedila održivost djelovanja NVO, on je naveo da na Vladin dnevni red treba da bude stavljeno pitanje donošenja uredbe o dodjeli prostora i državne imovine na korišćenje NVO, koje, kako je istakao, nije manje važno.

"Na rješavanju ovog pitanja, koje je predviđeno i Strategijom razvoja NVO, insistira i Evropska komisija, a nadamo se da će i nevladine organizacije koje nisu članice Koalicije NVO ovo podržati kako bi se spriječilo kreiranje klijentelističkih odnosa Vlade i pojedinih NVO, odnosno sve NVO dovele u ravnopravan položaj, što sada nije slučaj", saopštio je Vojičić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.06.2017.


Naslov: Redakcija