Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O TURIZMU I UGOSTITELJSTVU: Uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke od elektrokustičkih i/ill akustičkih uređaja

07.05.2019.


U okviru nastojanja da se, zakonskim i podzakonskim propisima, obezbijede preduslovi za prevazilaženje dugogodišnjeg problema koji je prouzrokovan bukom od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata, izrađen je poseban Pravilnik o graničnim vrijednostima buke, načinu mjerenja buke unutar i van ugostiteljskih objekata i načinu upotrebe i uslovima koje mora da ispunjava limitator jačine zvuka ("Sl. list CG", br. 20/2019), čija je primjena počela 1. maja 2019. godine.

Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu ("Sl. list CG", br. 2/18 i 13/18), pored ostalog, propisane su i odredbe koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja (član 80), kojim je definisana i uloga ovlašćenih organizacija akreditovanih za mjerenje buke (u Crnoj Gori ima ih četiri).

Zaštita od buke je u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave i u postupku sprovođenja inspekcijskog nadzora kod zaštite od buke posebnu ulogu imaju ovlašćeni organi lokalne uprave - komunalna inspekcija ili lokalna turistička inspekcija, zavisno od sistematizacije i organizacije rada, kao i komunalna policija koja vrši mjerenje nivoa buke u i van ugostiteljskih objekata.

U cilju efikasnijeg eliminisanja, odnosno minimiziranja problema buke u i iz ugostiteljskih objekata, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izradilo 
Uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke od elektrokustičkih i/ill akustičkih uređaja koje je upućeno lokalnim samoupravama (komunalnoj inspekciji, lokalnoj turističkoj inspekciji i komunalnoj policiji).


IZVOR: Vebsajt Ministarstva održivog razvoja i turizma, 26.05.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija