Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MONSTAT: Veći promet robe u trgovini na malo

07.05.2018.


Promet robe u trgovini na malo u martu je u odnosu na isti mjesec prošle godine bio veći 4,4 odsto u tekućim i 2,5 odsto u stalnim cijenama, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da je stopa prometa u trgovini na malo u periodu od januara do marta u odnosu na isti period prošle godine veća 4,9 odsto u tekućim i 3,2 odsto u stalnim cijenama.

"Najveći rast u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je u agregatu trgovina na malo prehranom i to 5,1 odsto u stalnim cijenama", navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je saopšteno da je najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori, imao agregat trgovine na malo bez trgovine na malo motornim gorivima koji je u martu činio 93,1 odsto ukupnog prometa.

Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.05.2018.


Naslov: Redakcija