Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU

07.05.2018.


Crna Gora bi do kraja 2018. godine trebalo da dobije Zakon o životnom partnerstvu koji će istopolnim parovima omogućiti prava koja do sada nijesu imali. Obim tih prava je, kako kažu u dijelu nevladinog sektora koji se bavi pitanjem LGBT zajednice, maksimum od onoga što je bilo moguće u društvenom i političkom trenutku u kojem se Crna Gora danas nalazi.

Radna grupa Ministarstva za ljudska i manjinska prava priprema Nacrt zakona o životnom partnerstvu, koji bi, kako kaže Danijel Kalezić iz nevladine organizacije Queer Montenegro (Kvir Montenegro), trebalo da bude završen u narednih mjesec dana.

Prema tom dokumentu, registrovana zajednica bi istopolnim parovima omogućila dio prava iz bračne zajednice, što, kako naglašava Kalezić, ne uključuje pravo na usvajanje djece.

"Pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu partnerstva, pravo na izdržavanje partnera, pravo na nasljeđivanje imovine i tako dalje. Dakle, taj nacrt će sadržati sva ta neka osnovna životna prava koja se jednostavno moraju propisati ljudima koji žive zajedno i imaju porodicu. Ono što ne možemo očekivati u ovom trenutku i što na žalost nije realno jeste mogućnost usvajanje djece. Oko toga nemamo političku volju i mogućnost da to bude uključeno u zakon", pojašnjava Kalezić.

Takođe, aktuelni model životne partnere ne prepoznaje kao porodicu već samo "kao zajednicu dvije osobe istog pola". Oni neće moći da budu ni hranitelji i generalno obim njihovih prava u odnosu na djecu biće veoma mali.

"Ta prava nijesu usvojenje i ta prava nijesu starateljstvo. Ta prava će se odnositi na to da ta osoba može donositi neke odluke u vezi sa tim djetetom. Može odvesti dijete kod ljekara, preuzeti dijete iz škole ili da može putovati sa djetetom", ističe Kalezić.

Inače, usvajanje zakona koji će prvi put u istoriji crnogorskog pravnog sistema definisati prava istopolnih zajednica je dio evropskih integracija Crne Gore i obaveza na njenom putu ka članstvu u EU, kaže Kalezić.

"Ta obaveza je definisana Strategijom za unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba koju je Vlada Crne Gore usvojila 2013. godine. Završetak implementacije tog dokumenta je do kraja godine, a usvajanje Zakona o životnom partnerstvu je jedna od posljednjih obaveza u tom dokumentu", navodi.

Hrvatska je 2013. godine postala članica EU, a godinu kasnije Sabor je usvojio Zakon o životnom partnerstvu. Prije tog zakona u Hrvatskoj je bio na snazi Zakon o istospolnim zajednicama koji je, međutim sadržao daleko manji broj prava za istopolne zajednice u odnosu na bračne i vanbračne.

Kako kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pride, kad je u pitanju uređenje porodičnih odnosa Evropska unija (EU), od zemlja članica ili zemalja kandidatkinja ne traži posebne uslove:

"Međutim isto tako jasno je da u EU većina zemalja uređuje porodične odnose istospolnih parova i omogućava im da se registiraju ili kao bračna zajednica (u 13 članica EU) ili životno partnerstvo (8 članica EU) te da svaki zakon koji osigurava jednaka ili približno jednaka prava istospolnih i raznospolnih vjenčanih parova predstavlja standard po kojem građani i građanke EU žive", podsjeća Jurčić.


IZVOR: Vebsajt Slobodna Evropa, Predrag Tomović, 04.05.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija