Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Ukida se 49 taksi

07.03.2019.


Vlada je Zakonom o administrativnim taksama predložila smanjenje 72 takse, odnosno ukinula 49, što će predstavljati uštedu za obveznike plaćanja od oko dva miliona eura na godišnjem nivou, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

On je u Skupštini, obrazlažući Predlog zakona, ukazao da je predloženo smanjenje 72 takse, 11 odsto od ukupnog broja, a ukinuto 49, sedam odsto ukupnih.

"Taj iznos istovremeno predstavlja smanjenje fiskalnih prihoda za budžet", rekao je Radunović.

On je naveo da su u primjeni zakona do sada poseban problem predstavljale visoke administrativne takse i njihov veliki broj od 659.

"Administrativne procedure kroz koje prolaze kompanije i takse i naknade koje opterećuju privredu i građane, iziskuju posebnu pažnju. Njihovo ukidanje i pojednostavljenje treba da rezultira stimulisanjem povoljnijih prilika i manjim troškovima za građane", dodao je Radunović.

Prema njegovim riječima, Vlada se orpedijelila za sprovođenje aktivnosti na uspostavljanju novog regulatornog okvira kreiranjem zakona o administrativnim taksama.

"U nastojanju da smanjimo opterećenja na lokalnom i državom nivou očekivano je da će ona imati za rezultat i smanjenja naših prihoda", ukazao je Radunović.

On je naveo da je bilo neophodno preispitati opravdanost postojanja svake administrativne takse.

"Smatrali smo da je bilo neophodno razmotriti mogućnost ukidanja pojedinih administrativnih taksi, kao i smanjenja njihovog broja objedinjavanjem", rekao je Radunović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.03.2019.


Naslov: Redakcija