Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUĐA: Povećati zarade državnim i opštinskim službenicima

07.03.2019.


Kako se poslednje i više nego minimalno uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi i lokalnim samoupravama desilo sa donošenjem poslednjeg Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017, 42/2017, 12/2018, 39/2018 - odluka US i 42/2018), Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore smatra da je došao krajnji trenutak da Vlada Crne Gore reaguje i uveća zarade za ovu kategoriju zaposlenih.

"Višegodišnja povećanja cijena osnovnih životnih režija, namirnica, energenata, kao i poslednja najava nerealnog uvećanja cijene električne energije, mora da prati i poboljšanje životnog standarda naših radnika. Iz tog razloga tražimo od Vlade kao najveće i jedine relevantne institucije u Crnoj Gori, da uveća zarade za sve zaposlene u državnoj upravi i lokalnim samoupravama tako što će pristupiti izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru", navodi se u saopštenju Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore koje potpisuje predsjednik Nenad Rakočević.

U saopštenju se dodaj da su prosječne zarade za ovu kategoriju zaposlenih daleko od zvanične prosječne zarade u državi.

"Zaposleni sa srednjom stručnom spremom u prosjeku primaju ispod 350 eura, a sa visokom se kreće ispod 500 eura. Svi koji pripadaju kategoriji grupe D Zakona o zaradama osim što su grubo diskriminisani u odnosu na grupe A, B i C, još su u velikom problemu kako preživjeti mjesec i kako dostojanstveno živjeti od svoga rada", piše u saopštenju Sindikata.

Sindikat od Vlade traži još i da kao ravnopravni socijalni partneri konačno sjednu sa predstavnicima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore za sto, gdje bi se raspravljalo o najvažnijim temama, a jedna od njih je i način finansiranja odnosno rješavanja stambene problematike za članove Sindikata.

"To je posebno važno iz razloga jer naši članovi nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na druge djelatnosti javnog sektora kojima se već više godina sa vaše strane izlazi u susret tako što redovno godišnje izdvajate značajan iznos sredstava za stambenu problematiku. Od Vas tražimo da se na istovjetan način pristupi i našem rješavanju ovog krucijalnog životnog problema", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 05.03.2019.


Naslov: Redakcija