Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU PROGRAMA EKONOMSKIH REFORMI CG 2020-2022: Rasprava će trajati do 23. decembra 2019. godine

06.12.2019.


Crna Gora kao država kandidat za prijem u EU, u pretpristupnom periodu izrađuje Program ekonomskih reformi (PER). Program sadrži makroefiskalni okvir i poglavlje posvećeno definisanju i prioritizaciji strukturnih reformi, u cilju otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju, kao i povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije. PER 2020-2022 biće usvojen od strane Vlade Crne Gore, i dostavljen Evropskoj komisiji do kraja januara 2020. godine.

Odabrane prioritetne strukturne reforme su u skladu sa prioritetima definisanim u nacionalnim dokumentima, nacionalnim i regionalnim strategijama, ključnim dokumentima u procesu pristupanja Crne Gore EU, smjernicama Evropske komisije (EK) i zajedničkim preporukama sa Ministarskog dijaloga iz Brisela. Strukturne reforme sadržane u PER 2020-2022, u skladu sa smjernicama EK, sublimirane su u 8 ključnih oblasti: reforma tržišta energije i transporta; sektorski razvoj; poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije; istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija; trgovinske reforme; obrazovanje i vještine; zaposlenost i tržište rada; socijalna inkluzija, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

U cilju obezbeđivanja što šireg konsultativnog procesa prilikom izbora prioritetnih strukturnih reformi, obavljene su intenzivne interesorne konsultacije, kao i konsultacije sa organizacijama civilnog društva, privrede i svih ostalih zainteresovanih stejkholdera na sastanku koji je održan 6. septembra, na početku pripreme Programa. O uključenosti svih zainteresovanih strana biće sačinjen poseban aneks dokumenta.

Nacrt Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2020-2022. je stavljen na uvid javnosti na portalu Vlade i biće predmet javne rasprave zaključno sa 23. decembra 2019.

Sva pitanja i komentari mogu se uputiti Ministarstvu finansijana na e-mail adresu Gordane Stanišić: gordana.stanisic@mif.gov.me, sekretarke Radne grupe za izradu Programa ekonomskih reformi.

U okviru procesa javne rasprave održaće se Okrugli sto, i to u petak 20. decembra, u 10 časova u Sali 119 Ministarstva finansija, Bulevar Stanka Dragojevića broj 2.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 03.12.2019.


Naslov: Redakcija