Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O JAVNO - PRIVATNOM PARTNERSTVU: Novi modeli ugovora su koncesije na javne radove i usluge

06.12.2019.


Skupština je raspravljala o Predlogu zakona o javno - privatnom partnerstvu kojim bi se ta oblast prvi put zakonski regulisala, a kompletnu nadležnost oko budućih investicija preuzela Agencija za investicije. Dok u vlasti smatraju da je riječ o odličnom zakonskom rješenju koje će dovesti do povećanja ulaganja u javna dobra, u opoziciji tvrde da zakon dovodi u opasnost rasprodaju državnu imovinu, a Skupštinu isključuje iz odlučivanja o onome što je vlasništvo države.

Poslanici su završili raspravu o Predlogu zakona, koji, prema riječima predlagača, kreira sistemski pristup za vođenje cjelokupnog investicionog paketa politika, dok opozicioni poslanici smatraju da se njime derogira uloga Skupštine.

Generalna direktorica Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, Jelena Jovetić, ukazala je da Predlog zakona donosi novi okvir za investicionu politiku u Crnoj Gori, odnosno da se kreira sistemski pristup za vođenje cjelokupnog investicionog paketa politika.

"Zakon donosi novi model ugovora o JPP i prepoznaje one institute koje imaju zemlje članice Evropske unije (EU), a to su koncesije na javne radove i usluge", rekla je Jovetić tokom skupštinske rasprave.

Predlogom zakona se, kako je objasnila, sada razdvaja oblast primjene, pri čemu će se javni ugovori koji se zaključuju u oblastima koje su predviđene zakonskim rješenjem biti regulisane propisom na temeljan i sistemski način, što otvara dodatni prostor za nove investicije.

"Sa privatnim partnerom dobijamo nove vrijednosti koje podrazumijevaju značajno znanje i vještine koje donosi privatni sektor sa sobom", navela je Jovetić.

Prema njenim riječima, Predlog zakona donosi sistemsko uređenje politike za ugovore koji su koncesije na javne radove i usluge, ali i druge oblike JPP.

"Intencija predlagača je da se ovim zakonom dodatno pruži prostor za ulaganja u saobraćaju, obrazovanju, zdravstvu ali i u dijelu komunalne infrastrukture na lokalnom nivou", precizirala je Jovetić.

Zakon, kako je ukazala, pruža širinu i za ulaganja u drugim oblastima koje je do sada realizovala država, a koncept je krajnje poboljšanje usluga za građane.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.12.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija