Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UNIJA SLOBODNIH SINDIKATA: Smanjiti opterećenje na zarade, ukinuti krizni porez, povećati stopu poreza na dobit i prevesti 40 hiljada radnika iz sive zone u legalne kanale

06.12.2017.


Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković ukazao je da je krajnje vrijeme da se smanji opterećenje na zarade, ukine krizni porez, poveća stopa poreza na dobit i da se 40 hiljada radnika iz sive zone uvede u legalne kanale.

On je rekao da je nezaobilazno povećanje minimalne zarade, koja se godinama nije mijenjala i iznosi 193 eura.

"Opterećenja na zarade su velika, pa je došlo vrijeme da se smanje i teret krize konačno skine sa zaposlenih i građana", ukazao je Keković.

On je podsjetio da je Sindikat odavno tražio da se ukine krizni porez koji je 2013. godine bio uveden na godinu-dvije, ali se odomaćio, s tim što je neznatno smanjen.

"Ukidanje kriznog poreza bi mnogo značilo i poslodavcima i radnicima, jer bi to otvorilo mogućnost za nova zapošljavanja", tvrdi Keković, komentarišući najavu Vlade o mogućem smanjenju doprinosa i predlogu Centralne banke da se smanji porez na dobit i ukine ili smanji krizni porez.

U Uniji se, kako je rekao, ne slažu da treba smanjivati stopu poreza na dobit, jer je najniža u Evropi.

"Odavno predlažemo da se porez na dobit poveća, jer je praksa pokazala da efekata od niže stope nema", objasnio je Keković i predložio da se uvede neoporezivi dio zarade, u šta treba uključiti dvanaestinu regresa, topli obrok i još neka davanja.

Keković je ukazao da se ne slažu ni sa najavljenim povećanjem PDV na 21 odsto od 1. januara i da novac treba namaknuti naplatom poreskog duga i smanjenjem grešaka sistema odnosno obeštećenja.

"Na drugoj strani, u sivoj zoni po posljednjem istraživanju radi 40 hiljada osoba, koje treba prevesti u formalan radni odnos, što bi osnažilo budžet i socijalne fondove", ukazao je Keković.

On je istakao je da značajnije treba oporezovati luksuz.

"Krajnje je vrijeme da se prekine sa stimulansima investitorima na teret budžeta i građana. Red je da konačno i vlasnici kapitala i luksuza počnu da dijele teret", poručio je Keković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.12.2017.


Naslov: Redakcija