Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Presudio u korist Alkovića

06.12.2017.


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je u korist Rize Alkovića koji je državu Crnu Gori pred tim sudom tužio za povredu prava na dom i na zabranu diskriminacije.

U presudi se navodi da Crna Gora treba da isplati Alkoviću šest hiljada eura na ime nematerijalne štete i pet hiljada eura za troškove advokata.

On je na ime nematerijalne štete tražio 100.001 eura.

Alković je rođen u Crnoj Gori 1960. godine, a trenutno živi u Belgiji. Evropskom sudu je predao predstavku nakon što je sa porodicom napustio Crnu Goru i dobio azil u toj zemlji.

Slučaj se odnosi na seriju etnički i vjerski motivisanih napada na Alkovića koji je Rom muslimanske vjeroispovijesti, a koje su 2009. godine počinile njegove komšije dok je živio u zgradi u podgoričkom naselju Zagorič.

Evropski sud je izdvojio dva slučaja.

Prvi, koji se dogodio u maju 2009. kada je njegov komšija izvadio pištolj iz auta i prema njegovoj terasi ispalio desetak metaka.

Drugi, je iz septembra iste godine kada je Alković sa porodicom slavio Bajram. Tada je na vratima njegovog stana nacrtan krst i ispisano: "Iselite se ili ćete oštro zažaliti".

U presudi je navedeno da su crnogorske vlasti od svih prijetnji procesuirale samo slučaj sa pucnjima, i tretirali ga kao ugrožavanje sigurnosti. Međutim, sudija je oslobodio Alkovićeve komšije, V.Š. i M.B.. Kasnije je i Ustavni sud odbio Alkovićevu ustavnu žalbu.

Alković je sa porodicom napustio stan u julu 2010, odnosno kada su neki ljudi počeli da prate njegovu kćerku i da joj prijete da će je ubiti ako ne povuče tužbu protiv bivšeg komšije V.Š. za ugrožavanje sigurnosti, a kasnije je zatražio i azil, koji mu je odobren.

Predstavkom u Strazburu je naveo da su Alkoviću povrijeđena prava na dom, na zabranu diskriminacije, na slobodu vjeroispovijesti i pravo na pravni lijek.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.12.2017.


Naslov: Redakcija