Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O REGULARIZACIJI NEFORMALNIH OBJEKATA: Uslov za pokretanje postupka legalizacije objekata su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu i na zemljištu na kome je objekat izgrađen, što u slučajevima gdje je neformalni objekat izgrađen na tuđem zemljištu dovodi do prekida, odnosno zamrzavanja postupka legalizacije, koji će se nastaviti nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu

06.12.2016.


Uslov za pokretanje postupka legalizacije objekata su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu i na zemljištu na kome je objekat izgrađen, što u slučajevima gdje je neformalni objekat izgrađen na tuđem zemljištu dovodi do prekida, odnosno zamrzavanja postupka legalizacije, koji će se nastaviti nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu, ističe rukovoditeljka Direkcije za stanovanje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Radmila Lainović.

Ona objašnjava kako se pokreće procedura za proces legalizacije objekata.

"Kreće se podnošenjem zahtjeva na propisanom obrascu, nadležnom organu sa potrebnom dokumentacijom: list nepokretnosti, za objekte osnovnog stanovanja: potvrda o broju članova domaćinstva te uvjerenje o prebivalištu. Nadležnost za postupanje po zahtjevu je postavljena analogno nadležnosti za izdavanje građevinske dozvole, tako da će opštine rješavati po najvećem broju zahtjeva, dok će Ministarstvo rješavati po zahtjevima za objekte propisane članom 91 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 51/2008, 40/2010 - dr. zakon, 34/2011, 47/2011 - ispr., 40/2011 - dr. zakon, 35/2013, 39/2013 - ispr. i 33/2014)", navela je Lainović.

Ona ističe da je veoma važno da, u slučaju kada je neformalni objekat izgrađen na državnom ili opštinskom zemljištu, odluka o prodaji zemljišta može da se donese samo ako je za taj prostor donijet planski dokument.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.12.2016.


Naslov: Redakcija