Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT PROSVJETE PODGORICA: Prosvjetni radnici traže isplatu naknade za prekovremeni rad tokom epidemije

06.11.2020.


Iz Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica pozvali su kolege da podnesu tužbu protiv Ministarstva prosvjete jer još nijesu donijeli odluku da im isplate naknadu za prekovremeni rad tokom epidemije. Na drugoj strani, rukovodstvo Sindikata prosvjete Crne Gore (SPUCG) očekuje dalje razgovore i pronalazak modela za isplatu sredstava za dopunske časove.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata Podgorica Slobodan Savović ukazao je da imaju vrlo živu aktivnost u cilju poboljšanja aktuelnog položaja i stanja u školama.

"Prekovremeni rad koji smo odradili u interesu učenika, cjelokupan radni dan od ujutru do uveče, putujući u nekim slučajevima i više desetina kilometara da bismo stigli iz učionice na onlajn nastavu, ne možemo svesti na pismene podneske, tuđa izrugivanja ili šaltere ministarskih komisija. Vjerujem da je ovo pravna država i da će kolege čiji je rad uvećan i do 30 odsto sudu ostvariti svoja prava. Kao što sam predložio i odlaganje početka školske godine, a organi sindikata odbili, savjetovaću da svaki kolega pojedinačno tuži ministarstvo za svoj zakinuti prekovremeni rad", ističe Savović.

V.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković ukazala je da su komisijama Ministarstva prosvjete predali modele opterećenja nastavnika tokom epidemije.

Ona ističe da bi to trebalo da bude poslednji korak do pronalaska načina da se vrednuje uvećan rad nastavnika.

"Imamo model da se svima linerano poveća zarada, dali smo precizno koliko više rade nastavnici u osnovnim školama, a koliko u srednjim. To smo im sve do detalja obrazložili na nekoliko stranica. To se uglavnom odnosi na podgoričke škole i ustanove u većim gradovima, gdje imamo prebukirane učionice. Ako postoji škola u nekom selu gdje imaju dva učenika, a deset nastavnika, njima je jednako opterećenje i sa koronom i bez korone. Imamo raznolikosti u Crnoj Gori. Očekujemo ovih dana da se ponovo sastanemo i dođemo do rješenja. Iskazali su spremnost da izađu u susret nastavnicima, čim su formirali komisije i ušli sa nama u razgovore. Potrebno je pronaći zakonsko uporište da se učiteljima omogući da budu plaćeni za dopunski rad", ukazala je Boškovićeva.


IZVOR: Vebsajt CdM, 04.11.2020.


Naslov: Redakcija