Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA U VEZI SA PLATNIM KARTICAMA: Naknade će biti smanjene na 0,2 procenta za transakcije s debitnim i na 0,3 odsto za transakcije s kreditnim karticama

06.11.2020.


Najnovija analiza Centralne banke Crne Gore (CBCG) pokazala je da su u posljednjoj godini smanjeni prihodi koje banke ostvaruju od međubankarskih naknada za upotrebu platnih kartica, kao i da je ovoj godini u odnosu na prošlu došlo do smanjenja donje minimalne granice za naknadu za debitne i povećanje gornje maksimalne granice za kreditne kartice.

"CBCG je na osnovu raspoloživih podataka uradila analizu prihoda koje su banke ostvarile po osnovu međubankarskih naknada, za banke koje posjeduju licencu za prihvatanje kartica (njih šest) za period kraja oktobra prošle do kraja oktobra ove godine. Prema podacima sa kraja oktobra 2020. godine, evidentirano je smanjenje prihoda od međubankarskih naknada sa 7,95 miliona eura za prvih deset mjeseci 2019. godine na 5,17 miliona eura, što predstavlja pad od 35 odsto", ukazali su iz CBCG.

U skupštinskoj proceduri je od ranije Predlog zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, kojim će te naknade biti smanjene na 0,2 procenta za transakcije s debitnim i na 0,3 odsto za transakcije s kreditnim karticama.

Ovim zakonom bi se prvi put na cjelovit način uredilo poslovanje s platnim karticama u Crnoj Gori.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.11.2020.


Naslov: Redakcija