Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Unija poslodavaca traži da se urede radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima, kroz izmjenu postojećeg ili donošeje novog Zakona

06.11.2020.


Unija poslodavaca od buduće vlade prvenstveno očekuje primjenu postojećih i donošenje novih mjera koje će omogućiti preduzećima da prežive krizu izazvanu pandemijom.

Osim jake finansijske injekcije, očekuju donošenje leks specijalisa ili izmjene postojećeg Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 74/2019) na način da se urede radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima.

"Radi se o potrebi na koju smo ukazali još u trećem prijedlogu mjera UO UPCG za podršku privredi koji smo krajem maja uputili NKT-u i Vladi, predlažući da se donese poseban zakon kojim bi bili uređeni radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima ili da se izvrše hitne izmjene Zakona o radu i da se njegove odredbe usklade sa potrebom postupanja u vanrednim okolnostima", kazali su iz UPCG.

Podsjetili su da je UPCG 3. jula uputio i zvaničan dopis Ministarstvu rada u kojem je dodatno inicirao unapređenje radnog zakonodavstva i njegovo prilagođavanje novonastaloj situaciji.

"Nadamo se da će upravo rad po ovoj problematici biti jedna od prvih aktivnosti predstavnika UPCG, sindikata i nove vlasti", poručeno je iz UPCG.

Istakli su da će odgovor na pitanje o očekivanjima od buduće vlade saopštiti nakon njenog formiranja i usvajanja programa rada, ali ono što u ovom trenutku izdvajaju je potreba da nova vlada u prvi plan stavi aktuelnu ekonomsku situaciju i iznalaženje rješenja za brojne probleme i izazove s kojima se trenutno suočavaju preduzeća i zaposleni, a što utiče i na državu.

"Koliko će sve buduće strateške mjere i politike biti uspješne, u velikoj mjeri će zavisiti od senzibilnosti budućih donosilaca odluka, njihove spremnosti da saslušaju i uvaže potrebe i sugestije biznis zajednice, te na tom osnovu donesu adekvatne odluke u čijem će fokusu biti oporavak privrede i dalji ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore", rekli su predstavnici UPCG.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.11.2020.


Naslov: Redakcija