Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Od 6. novembra 2020. godine zatvaraju se škole i ugostiteljski objekti u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju. U trajanju od 14 dana zabranjena su i okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva

06.11.2020.


Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, tokom narednih 14 dana doći će do implementacije strožih mjera u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, saopšteno je iz Instituta za Javno zdravlje. Te četiri opštine prešle su u grupu tri, odnosno u tim opštinama se zatvaraju škole i ugostiteljski objekti, a zabranjena su i okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, zahtijevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine).

Metodologijom koja podrazumijeva "sistem semafora", predviđeno je, kako su naveli iz IJZ-a, da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-dnevnom periodu.

"Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori", naveli su iz IJZ-a.

Ranija procjena vrijednosti stopa kumulativne incidencije uzela je u obzir sve slučajeve infekcije registrovane u periodu između 21. oktobra u 00:00 časova zaključno sa 3. novembrom u ponoć, saopšteno je iz Instituta.

Samim tim, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, tokom narednih 14 dana doći će do implementacije strožih mjera u sljedećim opštinama:

1.Podgorica: prelazi u grupu 3

2.Cetinje: prelazi u grupu 3

3.Budva: prelazi u grupu 3

4.Ulcinj: prelazi u grupu 3

5.Bar: prelazi u grupu 2

6.Berane: prelazi u grupu 2

7.Nikšić: prelazi u grupu 2

8.Mojkovac: prelazi u grupu 2

9.Kotor: prelazi u grupu 2

10.Bijelo Polje: prelazi u grupu 2

11.Pljevlja: prelazi u grupu 2

12.Andrijevica: prelazi u grupu 2

S primjenom mjera će se započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a implementacija ne treba biti kraća od 14 dana.

"Kako bi se održao ritam praćenja situacije na terenu i pratio efekat implementacije mjera, Institut će nastaviti sa redovnim objavljivanjem 14-dnevnih opštinskih stopa incidencije subotom prije podne. Nova procjena će biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega ćemo obavijestiti javnost o daljim koracima", naveli su u saopštenju.

Institut za javno zdravlje, kako su naveli, predlaže mjere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja.

"Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci", zaključili su u IJZ-u.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.11.2020.


Naslov: Redakcija