Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OD 2022. GODINE NOVI NAČIN ULASKA U EU: Pored pasoša prilikom ulaska u države članice skeniraće se lice i davati otisak prstiju

06.11.2019.


Državljani Crne Gore će, najvjerovatnije od 2022. godine, pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, saopšteno je iz Uprave policije.

Naime, Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama, kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.

Sektor crnogorske granične policije još nije zvanično obaviješten o novim mjerama koje Evropska unija planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provjere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje Evropske unije.

"Međutim, na osnovu raspoloživih informacija sa pomenute konferencije koju je organizovao FRONTEX, možemo reći da se ove mjere odnose na uvođenje novih IT sistema u okviru tzv. EU paketa pametne granice. Naime, EU je ranije donijela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provjere u cilju efikasnije kontrole lica koja nijesu državljani država članica EU i brže provjere dužine boravka na teritorijama država članica", ukazali su iz Uprave policije.

Upotreba dva IT sistema iz pomenutog paketa, ETIAS (koji podrazumijeva skeniranje lica i otisaka prstiju) i EES (Entry-Exit System), je planirana početkom 2022.

"Početak primjene ovih sistema za naše državljane predstavljaće obavezu da prije početka putovanja u zemlje članice EU unesu u ETIAS svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja. Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građanin na isti način dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provjere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica", objasnili su iz Uprave policije.

Ukoliko eventualno bude nešto sporno tokom automatske provjere od našeg državljanina će se na isti način tražiti da unese dodatne podatke, nakon čega će u roku od nekoliko dana preko sistema dobiti odgovor da li će mu se dozvoliti ulazak u Evropsku uniju.

"U slučaju negativnog odgovora građanin će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru", ističu u Upravi policije.

Ova provjera preko ETIAS-a će koštati pet eura i važiće tri godine.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.11.2019.


Naslov: Redakcija