Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

REFORMA JAVNE UPRAVE: Zapošljavanja uz striktnu proceduru

06.11.2019.


Vlada želi da, kroz optimizaciju, dođe do efikasne javne uprave i zbog toga će biti i novog zapošljavanja, ali isključivo kvalitetnih i stručnih kadrova, najavila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović. Za odlazak iz državnog sektora, uz otpremninu, do sada su podnijeta 1762 zahtjeva.

Pribilović je ukazala da Vladi nije cilj otpuštanje, kako bi smanjili broj zaposlenih, već dostizanje efikasne i optimalne javne uprave.

Obaveza rukovodilaca je, kako navodi, da saopšte da li su saglasni za zahtjevima radnika za prekid radnog odnosa, jer moraju obezbijediti nesmetano funkcionisanje svih državnih organa i obavljanje posla.

"Mi moramo obnavljati javnu upravu, moramo imati kvalitetne i stručne kadrove. Nesporno je da će biti zapošljavanja, ali ne na način kao do sada, već u striktnoj proceduri odobravati svako novo radno mjesto. Nije nam cilj da smanjimo broj zaposlenih kroz otpremnine i da se na tim mjestima nađu nova lica. Iz tog razloga najveća je odgovornost na samim starješinama da procijene koja im mjesta trebaju", ocijenila je Pribilović.

Za optimizaciju javne uprave je obezbijeđeno oko 2,7 miliona eura.

"Povodom poziva na sporazumni prekid radnog odnosa, uz dobijanje otpremnine, u Vladi se prijavilo 1430 zaposlenih, a kada je lokalni nivo u pitanju imamo 322 podnijeta zahtjeva", saopštila je Pribilović.

Osim iz sektora zdravstva i prosvjete, najviše zahtjeva je došlo i iz resora unutrašnjih poslova, finansija i rada i socijalnog staranja.

Iz Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore pozdravljaju proces otpimizacije javne uprave.

Poručuju da su svjesni da je javni aparat opterećen, ali da bi trebalo voditi računa o kvalitetnom kadru koji ne bi smjeli tek tako da pustimo da ode. Zato je, kažu, bila neophodna uredba Vlade kojom se reguliše ovo pitanje, da poslodavac određuje ko od prijavljenih može da dobije otpremninu i napusti posao.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.11.2019.


Naslov: Redakcija