Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKIM STANDARDIMA DO SLOBODE IZRAŽAVANJA: Do pravilnog i potpunog zaključka o ograničenju slobode izražavanja sud može doći na samo primjenom trodjelnog testa, kojeg se Evropski sud za ljudska prava strogo pridržava

06.11.2017.


Do pravilnog i potpunog zaključka o ograničenju slobode izražavanja sud može doći na samo jedan način - primjenom trodjelnog testa, kojeg se Evropski sud za ljudska prava strogo pridržava, ukazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica otvarajući Reginalnu konferenciju "Sloboda izražavanja na internetu", koja je održana u Budvi.

Na konferenciji su predstavljeni evropski standardi u slobodi izražavanja i internetu.

Medenica je ukazala da pojava interneta, putem kojeg informacija postaje globalna i dostupna svima, nikoga nije izostavila.

"Živimo u vremenu kada štampane medije zamjenjuju elektronski mediji, kada se brzina primanja informacije mjeri protokom interneta i kada je svaka onlajn dostupna riječ - trajna i nesagledive težine", ukazala je predsjednica Vrhovnog suda.

Ona ističe da je Crna Gora kao građanska i demokratska država, u procesu pristupanja Evropskoj uniji usvajala standarde u oblasti osnovnih ljudskih prava i sloboda ali je kako je ocijenila potrebno dalje unaprjeđenje medijskog ambijenta kroz afirmaciju vrijednosti dijaloga, rasprave i osnovane kritike.

"Srž dinamike svakog razvojnog procesa i napretka društva u cjelini predstavlja upravo sloboda izražavanja, a sa njom povezan i internet, kao dominantan način saopštavanja mišljenja, informacija i ideja. Imajući u vidu da je u Crnoj Gori 65 % aktivnih korisnika interneta, jasno nam je da su veliki izazovi u saopštavanju i primanju informacija, a da je opasnost od povrede prava i sloboda drugoga, sve prisutnija", kazala je Medenica.

Nesporan je preduslov postojanja pluralizma mišljenja u svakom demokratskom društvu, kaže Medenica i dodaje da između prava medija da saopštavaju informacije i na drugoj strani prava građana da takve informacije primaju, stoji sud.

"U bilo kojoj spornoj situaciji, sud odlučuje o postojanju ili nepostojanju potrebe društva kojem se informacije provokativnog, uvređujućeg ili nekad šokantnog sadržaja saopštavaju javnosti. Budući da uživanje slobode izražavanja povlači sa sobom dužnosti i odgovornosti, ona se može podvrgnuti ograničenjima. Ovdje posebno želim istaći da do pravilnog i potpunog zaključka o ograničenju slobode izražavanja sud može doći na samo jedan način - primjenom trodjelnog testa, kojeg se Evropski sud za ljudska prava strogo pridržava", ističe predsjednica Vrhovnog suda.

Dokle dosežu granice slobode izražavanja na internetu, odnosno društvenim mrežama i medijskim portalima, kako uspostaviti balans između saopštavanja mišljenja i prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, i koja je uloga medija kao uticajnog sredstva prenošenja informacija? Da li je dovoljno da je nešto učinjeno u "dobroj vjeri", kao nešto čime se ostavlja medijima "prostora da dišu", koji stav je zauzeo Evropski sud, ili pak "dobra vjera" nije apsolutna, prema riječima Medenice samo su neka od pitanja sa kojima se sudije, tužioci i advokati svakodnevno susreću.

Organizator konferencije je Savjet Evrope uz partnerstvo Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu a organizuje se u okviru projekta "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.11.2017.


Naslov: Redakcija