Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CBCG: Crna Gora ne može bankrotirati


Crna Gora ima izražen ekonomski rast i porast stranih direktnih investicija, zbog čega ne može doći do bankrota države, ocijenio je guverner Centralne banke CBCG Milojica Dakić.

"Ne očekuje se problem te vrste, jer da se očekuje onda sigurno ne bi imali onu situaciju koju smo imali prije par mjeseci kada smo na međunarodnom tržištu emitovali obveznice koje su izazvale tražnju koja je bila daleko veća od ponuda. Ostvarena je kamatna stopa koja je mnogo niža od svih dosadašnjih kamatnih stopa i zaduženja u Crnoj Gori", rekao je Dakić u Skupštini prilikom predstavljanja Izvještaja o radu CBCG za prošlu godinu.

Dakić je naveo da je potvrda tome i izgradnja autoputa gdje je Crna Gora dobila kredit po izuzetno povoljnim uslovima što se tiče kamatne stope, grejs perioda i roka vraćanja.

On je saopštio da posljednjih par mjeseci krediti banaka intenzivno rastu.

"Sada je konkretno kreditna aktivnost banaka na nivou oko 2,5 milijardi eura, što je 7,4 odsto više nego što je bilo krajem 2014. godine", precizirao je Dakić.

Prema njegovim riječima, depoziti banaka konstantno rastu i trenutno iznose preko 2,6 milijardi.

"To znači da je odnos kredita i depozita u ovom momentu nešto oko 0,95 odsto", naveo je Dakić.

On je objasnio da je kreditna aktivnost banaka pojačana, jer je došlo do novih banaka u sistemu, čime je pojačana konkurencija i kvalitet ponude.

"Očekujemo da će taj trend i u narednom periodu da se nastavi", rekao je Dakić.

Kada su u pitanju nekvalitetni krediti, Dakić je rekao da je u posljednje dvije godine poboljšan kvalitet kreditnog portfolia banaka.

Nekvalitetni krediti su smanjeni i po iznosu i po učešću.

"Po iznosu oni trenutno iznose oko 351 milion i smanjeni su 6,4 odsto u odnosu na kraj prošle godine, odnosno 12,2 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period", rekao je Dakić.

Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, kako je dodao, u ovom momentu iznosi 13,8 odsto i smanjeno je dva procentna poena u odnosu na kraj 2014. godine.

Izvor: Vebsajt CdM, 05.11.2015.