Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA: Uređuje se proizvodnju, kvalitet, kategorije i opis jakih alkoholnih pića. Uvodii se obaveza obnavljanja dozvola za puštanje u promet alkoholnih pića svake godine


Vlada Crne Gore je 5. novembra 2015. godine usvojila Prijedlog zakona o jakim alkoholnim pićima, kojima se uređuju sva pitanja od značaja za njihovu proizvodnju u Crnoj Gori, kao što su kvalitet, označavanje i promet.

Kako je rekao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, važeći Zakon o alkoholnim pićima ("Sl. list CG", br. 83/2009) nije bio u potpunosti u saglasnosti sa zakonodavstvom Evropske unije, što je konstatovano na jednom od skrininga.

"Prijedlogom zakona se uređuje proizvodnja, kvalitet, kategorije, opis jakih alkoholnih pića, označavanje, promet i druga pitanja od značaja za proizvodnju jakih alkoholnih pića u Crnoj Gori", pojasnio je on nakon sjednice Vlade.

Ivanović je naveo da je ranije bilo potrebno raditi fizičko-hemijsku analizu alkoholnih pića, a sada se to čini i putem provjere organoleptičkih svojstava, kao i da se dozvola za puštanje u promet alkoholnih pića obnavlja svake godine.

"Činjenica je da kvalitet zavisi od godine do godine, pa je potrebno permanentno sprovoditi kontrole kvaliteta. Vidjećemo nakon više godina kakvi su postignuti rezultati", dodao je on, precizirajući da se Prijedlog zakona odnosi na one koji puštaju u promet pića koja proizvode, a ne na one koji ih proizvode radi upotrebe na sopstvenim domaćinstvima.

Izvor: Vebsajt CdM, 05.11.2015.