Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Promet robe u trgovini na malo u avgustu 2017. godine je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio veći pet odsto u tekućim i 2,2 odsto u stalnim cijenama, pokazuju podaci Monstata.

06.10.2017.


Statističari su naveli da je stopa prometa u trgovini na malo u periodu od januara do avgusta u odnosu na isti prošlogodišnji period veća 4,9 odsto u tekućim i 3,1 odsto u stalnim cijenama.

"Najveći rast u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je u djelatnosti trgovine na malo motornim gorivima i to 17,8 odsto u stalnim cijenama", navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je saopšteno da je najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori, imala djelatnost prehrane koja je u avgustu činila 69,3 odsto od ukupnog prometa.

Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.10.2017.


Naslov: Redakcija