Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MMF: Rast crnogorske ekonomije 5,1 odsto u 2016. godini


Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je prognoze rasta crnogorske ekonomije u 2016. godini na 5,1 odsto, u odnosu na ranije projektovanih 4,7 odsto iz aprila.

Prema novim jesenjim prognozama MMF-a, realni bruto domaći proizvod Crne Gore (BDP) porašće u narednoj godini 3,6 odsto, a u 2021. godini 4,8 odsto.

Inflacija u Crnoj Gori će prema procjenama MMF-a u ovoj godini iznositi jedan odsto, a u narednoj 1,4 odsto.

Deficit tekućeg računa procijenjen je u visini 10,3 odsto BDP-a za ovu godinu, dok se za narednu prognozira 11,8 odsto, a za 2021. godinu 6,8 odsto.

Za svjetsku ekonomiju u cjelini u MMF-u u ovoj godini i dalje predviđaju rast po stopi od 3,1 posto. U narednoj godini aktivnosti bi trebalo blago da ubrzaju, na 3,4 odsto.

Povratak snažnom, održivom i uravnoteženom rastu i dalje, kako su naveli iz MMF-a, "ne polazi za rukom".

"Gledano u cjelini, svjetska privreda zapravo tapka u mjestu", ocijenio je ekonomski savjetnik i direktor istraživačkog sektora u MMF-u, Maurice Obsfeld.

Rast je, kako je dodao, na globalnom nivou i dalje slab, iako ne pokazuje značajnije usporavanje u proteklom tromjesečju.

Kao dodatnu barijeru, Obsfeld je izdvajio i slabiji od očekivanog rast američke ekonomije.

Tako je procjena ovogodišnjeg rasta najveće svjetske ekonomije, snižena na 1,6 odsto, što je 0,6 procentna poena manje no što su u MMF-u prognozirali u julu.

Za 19-očlanu eurozonu projekcije rasta poboljšane su za blagi 0,1 procentni poen za ovu i za narednu godinu. U ovoj godini rast se očekuje u visini 1,7 odsto, nakon čega bi u narednoj godini trebalo blago da uspori, na 1,5 odsto.

Izvor: Vebsajt RTCG, 05.10.2016.