Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PORESKA UPRAVA: Od početka 2016. godine bruto naplata poreza 30 miliona eura viša nego 2015. godine


Poreska uprava (PU) je u prvih devet mjeseci 2016. godine ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 672,15 miliona eura, što je skoro 30 miliona eura ili 4,6 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Iz PU je saopšteno da je taj iznos 20 miliona EUR, odnosno tri odsto veći od plana za prvih devet mjeseci.

"Na poreze i doprinose na lična primanja odnosi se 434,27 miliona eura, što čini 64,5 odsto u ukupnoj ostvarenoj bruto naplati, na porez na dodatu vrijednost 150,6 miliona eura ili 22,4 odsto, a na porez na dobit preduzeća 43,19 miliona eura ili 6,42 odsto", navodi se u saopštenju.

Pozitivan trend naplate nastavio se i po završetku turističke sezone, pa je u septembru ostvarena ukupna bruto naplata od 89,68 hiljada eura, što je osam miliona eura ili 9,4 odsto više nego u komparativnom periodu prošle godine, odnosno pet miliona eura ili 6,2 odsto iznad plana.

"Ostvarena naplata je rezultat intenzivnih i koordiniranih aktivnosti svih službi u PU, ali i urednih poreskih obveznika, koji uz visok stepen poreske disipline redovno izmiruju poreske obaveze, kao i proaktivnog odnosa prema obveznicima i njihovim asocijacijama, s posebnim fokusom na jačanje komunikacije u cilju približavanja poreskih propisa i podsjećanja na njihova prava i obaveze", rekli su iz PU.

Pristup PU, kako se dodaje, karakteriše razumijevanje poteškoća na koje nailaze obveznici u nastojanju da izmire poreske obaveze i afirmacija urednog poslovanja i dobrovoljne poreske discipline, ali i nulta stopa tolerancije prema poreskoj evaziji.

"Aktivnosti na unaprijeđenju stepena poštovanja poreskih propisa sprovode se u kontinuitetu, uz poštovanje principa transparentnosti i jednakog tretmana svih obveznika, pa se očekuje da će ambiciozno postavljen plan naplate prihoda za ovu godinu biti ostvaren do kraja godine", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 05.10.2016.