Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SVJETSKA BANKA SPREMNA DA POMOGNE CRNOGORSKIM OPŠTINAMA


Svjetska banka spremna je da dodatnim resursima aktivnije učestvuje u rješavanju problema finansijskog stanja crnogorskih lokalnih samouprava, saopštili su predstavnici te institucije na sastanku sa ministrom finansija, Radojem Žugićem.

Žugić se sastao sa Elen Goldštajn, direktorkom Svjetske banke za zemlje Jugoistočne Evrope i Tatjanom Proskurjakovom, šeficom Kancelarije za BiH i Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija povod sastanka bilo je rezimiranje već uspješno okončanih aktivnosti, kao i ohrabrenje u smislu ispunjavanja obaveza prema Svjetskoj banci, uz puno uvažavanje podrške koja kontinuirano tretira i snaži različite segmente crnogorske ekonomije.

Imajući u vidu da je u toku izrada Strategije Svjetske banke za Crnu Goru, sastanak je bio prilika da se još jednom razmijene mišljenja o stepenu usklađenosti naših politika sa zahtjevima partnerske institucije.

Goldštajn je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti reforme poreske administracije i poljoprivrede, kao i istakla spremnost Svjetske banke da sa dodatnim resursima aktivnije učestvuje u rješavanju problema finansijskog stanja lokalnih samouprava, u smislu koncipiranja modaliteta i preventivnih mehanizama koji bi osigurali održivost i stabilnost opština.

Zahvaljujući se na proakitvnom pristupu Svjetske banke kada su postojeći projekti u pitanju i posebno cijeneći zaintersovanost partnera da podržava konstruktivne ideje za rješavanje tekućih pitanja, Žugić je, takođe istakao značaj otklanjanja postojećih regionalnih razlika, sa ciljem postizanja ravnomjernijeg rasta i razvoja Crne Gore.

"Predstavnici Svjetske banke iskazali su otvorenost da se kroz buduće konsultacije, kao i kroz navedenu Strategiju, identifikuju i jasnije definišu oblasti saradnje u kojima bi ekspertska i finansijska pomoć Svjetske banke mogla biti najsvrsishodnija", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTCG, 05.10.2015.