Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZRAĐEN POJMOVNIK RELIGIJSKE KULTURE

06.09.2019.


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izradilo je Pojmovnik religijske kulture nakon što su njihova istraživanja pokazala da građani i građanke nijesu informisani o toj temi adekvatno što, smatraju oni, među ljudima izaziva nerazumijevanje, neslaganje i na kraju konflikte.

Generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u ovom resoru Žana Filipović, koja je jedna od urednica izdanja, ukazala je da nasuprot prognozama sekularista da će religija da oslabi, da neće interesovati modernu političku zajednicu i građanina, nije tako.

"Religija se u 21. vijeku vratila krupnim koracima u svim djelovima svijeta, ali ona na tom putu rađa i različite oblike. Smatram da vjerske zajednice akumuliraju u Crnoj Gori značajan društveni potencijal i zato je važno da građani budu informisani o religiji", navela je ona.

Filipović smatra da će knjiga koju su ponudili doprinijeti razbijanju predrasuda, jer je korisna za sticanje temeljnijeg obrazovanja u pogledu etičkih vrijednosti koje imaju sve monoteističke religije.

"Osnovna religijska učenja svih velikih monoteističkih religija su u stvari zasnovana na univerzalnim vrijednostima na kojima se zasniva i vladavina prava demokratija, mir, ljubav, tolerancija. To je sve isto", rekla je ona.

Filipović je pojasnila da su se za izradu knjige odlučili nakon što su lani organizovali više okruglih stolova gdje se govorilo o vjerskim pitanjima. Na tim skupovima je, dodaje ona, zaključeno da ljudi dosta pričaju o religijama koje su vjekovima prisutne u Crnoj Gori, ali da ne znaju puno o tome. Istakla je da je uloga religije u formiranju etičkih stavova i vrijednosti, kao i političkih procesa u savremenom svijetu ogromna.

Ti skupovi su im, kako kaže, takođe, ukazali da moraju da ispitaju stepen religijskog obrazovanja kod mladih, pa su prošle godine uradili mini anketu koja je obuhvatila oko 155 studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, te pravnih fakulteta univerziteta Mediteran i Donja Gorica.

Zabrinuli su ih pojedini rezultati, jer je na pitanje da li biste stupili u brak sa osobom druge vjeroispovijesti, 46 odsto ispitanika izjavilo da ne bi. Odgovarajući, s druge strane, na pitanje da li smatraju da su religijska učenja temelj za uspostavljanje moralnih odnosa među ljudima tada je 49 odsto izjavilo da, a 51 odsto ne.

Upitani da li su tokom dosadašnjeg školovanja dobili dovoljno obrazovnih sadržaja o istoriji religije, 57 odsto je reklo ne, a na pitanje koliko poznaju temelje drugih vjerskih učenja u Crnoj Gori 83 odsto je izjavilo -djelimično. Upitani pripadaju li nekoj od etabliranih religija i vjerskih institucija u Crnoj Gori, 29 odsto studenata je reklo da, a 71 odsto -ne.

"Anketa je pokazala da postoji nedovoljan stepen poznavanja religija, svoje i drugih, sa kojima živimo. Vidjeli smo da postoji veliki prostor za unapređenje, da mlade edukujemo da se oslobode predrasuda i neznanja, mada toga ima u svim modernim političkim zajednicama", ukazala je Filipović, dodajući da je međureligijski sklad Crna Gora prepoznala kao svoj civilizacijski potencijal i da to nije politička floskula.

Knjiga, koja ima oko 300 stranica, sadrži tekstove o hrišćanstvu koje je pisao doc. dr Vladimir Bakrač, o islamu Enis Burdžović i judaizmu Ljiljana Vuković (Jevrejska zajednica Crne Gore). Filipović kaže da je u ovoj priči veoma bitno da su predstavnici vjerskih zajednica imali uvid u tekstove ovih autora i da su, na neki način, dale zeleno svijetlo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.09.2019.


Naslov: Redakcija