Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Depoziti u porastu

06.09.2019.


Stanje u bankarskom sektoru je osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke. Od kraja prošle godine, kada je Centralna banka Crne Gore započela aktivnosti na rješavanju stanja u IBM i Atlas banci, depoziti su porasli za više od 300 miliona eura, ukazao je guverner CBCG Radoje Žugić.

Žugić se sastao sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Antonijem De Lanojem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je upoznao De Lanoja sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima CBCG koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti.

On je istakao da naša ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina i da se, i u ovoj godini, očekuje visoka stopa rasta, čemu najveći doprinos daju turizam, energetika i građevinarstvo.

"Stanje u bankarskom sektoru je osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori", istakao je guverner Žugić.

Aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, kako je dodao, je na istorijskom maksimumu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura.

"Stabilnost bankarskog sektora potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti koji iznosi 19,51%, što je skoro duplo u odnosu na zakonski minimum od 10%. Guverner je naveo i podatak da su depoziti, od kraja prošle godine, kada je CBCG započela aktivnosti na rješavanju stanja u IBM i Atlas banci, porasli za više od 300 miliona eura", kazao je Žugić.

De Lanoj je istakao da "ovakav trend depozita i činjenica da uvođenje stečaja u IBM i Atlas banci nije imalo negativnog uticaja na ostatak bankarskog sektora potvrđuju da je Centralna banka Crne Gore profesionalno i kvalitetno sprovela aktivnosti u vezi sa rješavanjem situacije u pomenutim bankama".

"MMF prepoznaje napredak ostvaren u finansijskom sektoru", dodao je De Lanoj..

Kako navode iz CBCG, na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje ta finstitucija provodi na planu implementacije planirane revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), daljeg snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, i modernizacije platnog prometa.

"Crna Gora je članica Belgijsko-holandske konstituence koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina", zaključuju iz CBCG.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.09.2019.


Naslov: Redakcija