Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR


Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR.

Na Prijedlog zakona prihvaćena su dva amandmana, kojima se definiše da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac, a zatezna kamata se neće naplaćivati.

To znači da će svi građani koji imaju kredite kod faktoring kompanije Heta ili su ih otplatili prije vremena sada mogu da konvertuju svoje kredite po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje.

Nije prošao amandman da se Heta tretira isto kao banka, ali je prihvaćen amandman da kaznene odredbe za prekršaje za preduzeće i odgovorno lice u preduzeću budu kumulativne, a ne za svaki pojedinačni ugovor o kreditu kako je prethodno bilo predloženo. Nakon toga poslanici su jednoglasno usvojili Zakon.

Predstavnik klijenata Dragan Senić zadovoljan je odlukom parlamenta.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015) usvojen je 31. jula 2015. godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski franak vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Izvor: Vebsajt CdM, 05.09.2016.