Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUDSKI SAVJET: Razvija se sudska praksa tumačenja disciplinskih pravila i podiže svijest među sudijama i tužiocima

06.07.2017.


O utvrđivanju disciplinske odgovornosti sudija i transparentnosti tog postupka u Sudskom savjetu interesovao se ekspert Savjeta Evrope Žoze Manuel Kardozo (Jose Manuel Cardoso), koji je i sudija Apelacionog suda iz Portugala.

"Ekspertska misija SE ima za cilj analizu rada Disciplinskog vijeća i Disciplinskog tužioca Sudskog savjeta, imajući u vidu da se dio aktivnosti projekta "Odgovornost u pravosudnom sistemu" odnosi na mehanizme za obezbjeđivanje objektivne i transparentne implementacije disciplinskih procedura i njihovo unapređivanje", objavio je Sudski savjet.

Navodi se da se razvija sudska praksa tumačenja disciplinskih pravila i podiže svijest među sudijama i tužiocima. Predsjednik Sudskog savjeta dr Mladen Vukčević je ekspertu SE rekao da su izdali inoviranu Brošuru za podnosioce pritužbi na rad sudija i predsjednika sudova, koja je distribuirana svim sudovima u Crnoj Gori.

Predsjednica Disciplinskog vijeća Vesna Simović Zvicer i ostali članovi naveli su, kako piše, da su imali priliku da se upoznaju sa različitim vidovima dobre prakse i međunarodnih i evropskih standarda u vezi sa disciplinskim postupkom i disciplinskom odgovornošću sudija i tužilaca, te da Disciplinsko vijeće nastoji da u zakonom dozvoljenoj mjeri primijeni neke od njih.

"Informisali su eksperta SE o započetom disciplinskom postupku protiv sudije jednog Osnovnog suda koji je pokrenuo predsjednik Suda, kao i da su započeti postupci istrage po podnijetom predlogu", objavljeno je na sajtu Sudskog savjeta.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Mila Radulović, 04.07.2017.


Naslov: Redakcija