Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Institut za vladavinu prava podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda CG


Ustavni sud onemogućio je sebe da odlučuje o ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore ("Sl. list CG", br. 7/2016 - dalje: Poslovnik), suprotno Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI - dalje: Ustav), saopšteno je iz Instituta za vladavinu prava (IVP).

"IVP podsjeća da je 14. juna 2016. godine podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti"

"IVP ukazuje da je Ustavni sud donio Poslovnik kojim je propisao osnov za izuzeće sudija koji ne poznaju ni Ustav ni Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 11/2015) i time onemogućio sebe da odlučuje o ustavnosti sopstvenog Poslovnika, suprotno Ustavu, zbog čega je podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti", kaže se u saopštenju.

IVP je, kako podsjećaju, ranije podnio Inicijativu za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda, jer je Ustavni sud promijenio svoju nadležnost za odlučivanje o ustavnim žalbama i time prekršio Ustav.

Iz IVP napominju da Zakon o Ustavnom sudu propisuje tri osnova za izuzeće sudija, a Ustavni sud je donio Poslovnik kojim je propisao i četvrti osnov.

"Poslovnikom Ustavnog suda je, suprotno Zakonu o Ustavnom sudu, propisano da će se sudija izuzeti iz odlučivanja i glasanja ako je "učestvovao u donošenju opšteg akta", što bi u praksi značilo da se sve sudije moraju izuzeti iz ocjene ustavnosti Poslovnika, jer su učestvovale u njegovom donošenju", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da Zakon o Ustavnom sudu predviđa da se sudija mora izuzeti ako je sam učesnik u postupku, ako mu je bliski srodnik učesnik u postupku ili ako je učestvovao u odlučivanju u predmetu u sudskom ili upravnom postupku, što znači da nigdje nema osnova koji je Ustavni sud propisao Poslovnikom.

"Ustavni sud je i u ovom slučaju Poslovnikom "dopisao" Ustav i Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka", naveli su iz IVP.

IVP podsjeća da je 14. juna podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti, jer je Ustavni sud Poslovnikom promijenio nadležnost vijeća za odlučivanje o ustavnim žalbama.

Kako su pojasnili, Poslovnikom su propisali da Vijeće ne mora da odlučuje o predlogu sudije izvjestioca, već može odmah da uputi predmet na sjednicu svih sudija, ukoliko je predmet od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana, iako Ustav propisuje da vijeće mora da odluči jednoglasno, u punom sastavu.

"IVP podnio je uz inicijativu za ocjenu ustavnosti i prijedlog za prioritetno razmatranje predmeta, kako bi Ustavni sud ukinuo nezakonit osnov za izuzeće, čime bi omogućio sebe da odlučuje i o drugoj inicijativi kojom je ukazano na promjenu Ustava aktom niže pravne snage", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTCG, 04.07.2016.