Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MONSTAT: Rast ekonomije u prvom kvartalu 3,2 odsto


Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda BDP Crne Gore u prvom kvartalu 2015. godine je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 3,2 odsto.

Direktorka Monstata, Gordana Radojević, saopštila je da je BDP od januara do kraja marta iznosio 667 miliona eura, što je oko 20 miliona eura dodate vrijednosti više u odnosu na isti period prošle godine.

"Pozitivnom rastu BDP-a u prvom kvartalu najviše su doprinijeli sektori industrije i turizma", rekla je Radojević.

Monstat je predstavio rezultate preliminarnog obračuna kvartalnog BDP-a, u tekućim i stalnim cijenama, primjenom potrošne metode.

Radojević je kazala da je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od sedam odsto u odnosu na uporedni period.

"Rast proizvodnje zabilježen je u sva tri sektora industrije i to u sektoru vađenja ruda i kamena 16,2 odsto, snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom 9,7 odsto, a u sektoru prerađivačka industrija 3,5 odsto", rekla je Radojević.

Prema njenim riječima, značajan rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine generisan je turizmom.

"Ostvareno je oko 250 hiljada noćenja što je 16,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Povećan je i broj noćenja domaćih i stranih turista, 22,2 odsto odnosno 14,9 odsto", precizirala je Radojević.

U prvom kvartalu, kako je dodala, nije bilo značajnih promjena kada je u pitanju inflacija.

"Prosječna stopa potrošačkih cijena u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle iznosila je 0,8 odsto, dok su na godišnjem nivou cijene bile veće 1,6 odsto", saopštila je Radojević.

Izvor: Vebsajt CdM, 03.07.2015.