Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Nedjeljom i praznicima radiće pijace, apoteke, pekare, benzinske stanice

06.06.2019.


U cilju zaštite javnog interesa, predloženi su prodajni objekti i druga prodajna mjesta kojima će biti dozvoljen rad tokom nedjelje i državnih praznika.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, izuzeci se konkretno odnose na:

- Apoteke,

- Specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja uli pogrebne opreme,

-Benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica,

- Pijace,

- Štandove – tezge, vitrine i automatie izvan pijaca i pokretne prodavnice,

- Prodavnice, kioske i automate smještene unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka,

- Štandove i kioske u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela,

- Skladišta za trgovinu na veliko.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore ja na sjednici 7.marta 2019. godine utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, izuzev u prodajnim objektima ili u drugim prodajnim mjestima u kojima se vrši trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja životnih potreba građana.

Vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta trebalo je bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada.

U cilju jasnog definisanja izuzetaka predlagač Zakona je amandmanski djelovao na način da se oni utvrde u samom zakonu, a na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet razmatrani su i podržani amandmani predlagača koji se odnose na Predlog zakona.

"Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, te na ovaj način ne dovodimo poslodavce u neravnopravan položaj a podstičemo društveno odgovorno poslovanje", navodi se u saopštenju.

Pokretači ove ideje su poslodavci, napominju iz Ministarstva, naglašavajući da ovo je samo još jedan od načina da se unaprijedi položaj radnika u sektoru trgovine i značajnije utiče na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

"Sve nadležne službe pratiće poštovanje Zakona, a oni koji se o njega ogluše biće sankcionisani", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.06.2019


Naslov: Redakcija