Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU DUGOVA PREMA FINANSIJSKIM INSTITUCIJAMA: Restrukturiranje dugova nastaviti još godinu dana

06.06.2018.


Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, predložio je parlamentu da usvoji Predlog zakona o izmjeni Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, koji podrazumijevaja produžetak njegovog važenja još godinu.

Načelnica Direkcija za finansijski sistem u Ministarstvu finansija, Aleksandra Popović, saopštila je da je parlament taj zakon usvojio 2015. godine, sa izmjenama i dopunama u prošloj godini.

"Prošlogodišnjim izmjenama promijenjena su neka važeća rješenja, u cilju pospješivanja održivog finansijskog restrukturiranja preduzeća i preduzetnika i produžen rok do kojeg korisnici hipotekarnih kredita mogu da podnose zahtjev banci za finansijsko restrukturiranje, na tri godine", ukazala je Popović.

Novom izmjenom taj rok se produžava na četiri godine.

Popović je navela da su efekti primjene zakona, od njegove izmjene, zaključno sa februarom ove godine, iznosili ukupno 23,7 miliona eura.

"Od toga se 22,6 miliona eura odnosi na kompanije, a 1,1 milion na pojedince. Prema podacima na kraju decembra prošle godine, nekvalitetni krediti su činili 7,3 odsto ukupnih, što je 20,8 odsto manje u odnosu na kraj 2016", precizirala je Popović.

Ona je ukazala da su zbog dobih efekata zakona, u Ministarstvu smatrali opravdanim da predlože produženje njegovog roka važenja još godinu.

"Razlog toga je što smatramo da će to uticati na dalje smanjenje iznosa nekvalitetnih kredita i povećanje konkurentnosti u bankarskom sektoru, što će u krajnjem rezultirati rastom ukupne kreditne aktivnosti, razvojem novih proizvoda i usluga i jačanjem finansijske stabilnosti", rekla je Popović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.06.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija