Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG OD 5. JUNA 2017. GODINE I FORMALNO ČLANICA NATO

06.06.2017.


Crna Gora je formalno postala članica NATO-a 5. juna 2017. godine na ceremoniji u američkom Stejt departmentu. Crnogorski premijer Duško Marković predao je instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime je Crna Gora postala 29. članica Alijanse.

Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sjedišta NATO-a u Briselu 7. juna 2017. godine.

"Kao što je predsjednik Tramp rekao, NATO je bastion međunarodnog mira i bezbjednosti gotovo 70 godina. Ovaj događaj predstavlja kulminaciju dugododišnjeg napora crnogorske vlade i naroda da se pridruže evroatlantskoj zajednici nacija. Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, bezbjednosti i stabilnosti sa svim njenim susjedima", navodi Stejt department.

Takođe dodaje da crnogorsko članstvo potvrđuje drugim aspirantima da vrata NATO-a "ostaju otvorena za one zemlje koje su spremne i sposobne da sprovedu neophodne reforme da bi ispunile visoke standarde NATO-a i da prihvate rizike, odgovornosti, kao i benefite članstva".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.06.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija