Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MONSTAT: Porast prometa robe u trgovini na malo

06.06.2017.


Promet robe u trgovini na malo u aprilu 2017. godine je u odnosu na isti prošlogodišnji period bio veći 4,9 odsto u tekućim i 3,4 odsto u stalnim cijenama, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da je stopa prometa u trgovini na malo od januara do aprila u odnosu na isti prošlogodišnji period iznosila 4,8 odsto u tekućim i 3,5 odsto u stalnim cijenama.

"Najveći rast u odnosu na isti prošlogodišnji period, ostvaren je u djelatnosti trgovine na malo motornim gorivima i to 20,4 odsto u stalnim cijenama", navodi se u saopštenju.

Najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori, imala je djelatnost prehrane koja je u aprilu činila 65,8 odsto od ukupnog prometa.

Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.06.2017.


Naslov: Redakcija