Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ I DJEČIJOJ ZAŠTITI: 340 žena korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece, vratilo se na penzije koje su prethodno primale. Za odmrzavanje penzije potrebno je da majka Fondu PIO dostavi dokaz o prestanku prava na dobijanje naknade po osnovu rođenja troje i više djece, nakon čega se podnosi zahtjev za uspostavljanje prava na penziju

06.06.2017.


Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Dušan Perović ukazao je da se do sada oko 340 žena, doskorašnjih korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece, vratilo na penzije koje su prethodno primale.

Podsjetimo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja u petak je objavilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji više ne poznaje naknade za majke troje i više djece.

Takođe, uz podršku Vlade u tom resoru formiran je tim koji radi poseban zakon kojim će biti regulisan status majki troje i više djece. Ovim leks specijalisom biće precizirano da korisnice koje su se odrekle penzije u korist naknade budu "vraćene na penzije".

Kako je istakao Perović, Fond je spreman vratiti pravo na penzije svim ženama koje odustanu od naknada ili ako im se ukinu naknade po osnovu rođenja troje i više djece.

"Mi u Fondu smo spremni da primimo nazad sve žene, koje su nekada primale penzije, a zatim prešle na naknade po osnovu rođenja troje i više djece. Spremni smo i da što prije primijenimo njihovo pravo na prethodno ostvarene penzije. Sjutradan od dana kada im ukinu pravo na nakade, vratićemo ih na penzije", istakao je Perović.

Za odmrzavanje penzije potrebno je da majka Fondu PIO dostavi dokaz o prestanku prava na dobijanje naknade po osnovu rođenja troje i više djece, nakon čega se podnosi zahtjev za uspostavljanje prava na penziju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.06.2017.


Naslov: Redakcija