Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI DOBROBITI ŽIVOTINJA: NVO Prijatelji životinja navode da se Zakon ne sprovodi, niti postoje nadležne službe za njegovo sprovođenje

06.04.2017.


U Crnoj Gori ne postoji tačan podatak o broju napuštenih životinja, s obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede još uvijek nije uradilo bazu podataka, kako bi se one evidentirale, saopšteno je iz NVO Prijatelji životinja Podgorica.

Oni ističu da je Zakon o zaštiti dobrobiti životinja ("Sl. list CG", br. 14/2008, 40/2011 - dr. zakon i 47/2015 - dalje: Zakon) dobrobiti životinja, koji je usvojen 2008. godine samo mrtvo slovo na papiru, jer se ne sprovodi, niti postoje nadležne službe za njegovo sprovođenje.

"Svakodnevno se susrećemo sa slučajevima ubijanja, trovanja i zlostavljanja napuštenih životinja, a počinioci uvijek prođu nekažnjeno, jer se nadležni organi ponašaju krajnje neodgovorno. Naše udruženje će uputiti javni poziv da se hitno preduzmu sve mjere, kako bi se Zakon počeo konačno sprovoditi, devet godina nakon njegovog donošenja. Tu prije svega mislimo na kaznene odredbe toga Zakona, jer bez njihove primjene mi ne možemo zaustaviti ono što se svakodnevno dešava na ulicama", navodi se u saopštenju.

Oni apeluju na sve građane da pomažu napuštenim životinjama, da se trude da ih udome ili da im pronađu udomitelja, jer one nisu krive što su od svih odbačene.

"Ukoliko u svom komšiluku ili naselju primijetite da postoji neko ko maltretira životinje ili posipa otrov, molimo vas da nas odmah obavijestite putem telefona 068 182 482 ili putem naše fejsbuk stranice NVO Prijatelji životinja Podgorica, kao i da slučaj odmah prijavite policiji", stoji u saopštenju.

Iz NVO Prijatelji životinja ističu da prema procjenama 75 odsto ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema dom.

"Većina nije rođena na ulici, nego je izbačena iz svog doma. Životinje na ulici teško žive, ali njihovi dani isupnjeni su i radošću u susretu sa ljudima i prijateljima iste vrste. Prihvatilišta u državama u tranziciji nisu donijela spas napuštenim životinjama, nego uglavnom novu patnju, a često i smrt", poručuju iz te NVO.


IZVOR: Vebsajt CdM, 04.04.2017.


Naslov: Redakcija