Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O BLIŽIM USLOVIMA I POSTUPKU ZA ISPLATU STARAČKE NAKNADE: Korisnici staračkih naknada ubuduće će ponovo moći biti i korisnici premija i ostalih mjera podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Istovremeno, korisnicima staračkih naknada biće olakšana procedura prikupljanja dokumentacije, jer će se najvažniji dio neophodnih provjera obavljati po službenoj dužnosti

06.03.2017.


U cilju efikasnije realizacije postupka ostvarivanja prava na staračku naknadu, Vlada Crne Gore je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade.

Korisnici staračkih naknada u Crnoj Gori ubuduće će ponovo moći biti i korisnici premija i ostalih mjera podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Istovremeno, korisnicima staračkih naknada biće olakšana procedura prikupljanja dokumentacije, jer će se najvažniji dio neophodnih provjera obavljati po službenoj dužnosti.

Ograničenje, koje je bilo na snazi prethodnih godina, da poljoprivredni proizvođači koji primaju premije ne mogu ostvariti pravo i na staračku naknadu otklonjeno je, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Odlukom Vlade na sjednici održanoj 2. marta 2017. godine.

Time je otklonjena neligičnost da se pravo na staračku naknadu gubi, ukoliko neko ko živi na selu i bavi se poljoprivredom ostvari i pravo na premiju. U praksi je bilo dosta primjera i žalbi upućenih Ministarstvu da su pojedini izgubili pravo na mjesečnu staračku naknadu, zbog premije koja se dobija jednom godišnje, a koja je često bila u minimalnom iznosu.

Ministarstvo je sagledalo sve prispjele primjedbe, kao i one koje su se čule u neposrednoj komunikaciji sa korisnicima staračkih naknada. Zaključeno je da nije pravedno da pravo na premiju isključuje pravo na staračku naknadu, jer se tako šalje poruka da oni koji žive na selu ne treba da se bave poljoprivredom, ako žele da primaju staračku naknadu.

Takođe, navedenom Odlukom Vlade, pojednostavljuje se procedura za ostvarivanje prava na naknadu, tako što obnavljanje dokumentacije neće biti obaveza korisnika, već će se neophodne provjere vršiti po službenoj dužnosti. Time je otklonjena i administrativna barijera koja je opterećivala korisnike, starije dobi, koji su obilazili šaltere i prikupljali dokumentaciju trošeći novac za takse. Obnavljanje glavnine dokumentacije za staračke naknade će se sada pribavljati i provjeravati po službenoj dužnosti.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 03.03.2017.


Naslov: Redakcija