Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVJEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA O CG: Korupcija najveći problem, prisutna u mnogim državnim institucijama

06.03.2017.


Korupcija je među najvećim problemima Crne Gore u pogledu ljudskih prava, i prisutna je u zdravstvu, obrazovanju i drugim vladinim granama, uključujući izvršne institucije i sudove, piše u godišnjem izvještaju Stejt dipartmenta o ljudskim pravima.

U izvještaju se navodi i da se korupciju primarno karakteriše političko favorizovanje. Policija i zatvorski čuvari su ponekad koristili silu da bi od pritvorenih i zatvorenika dobili priznanja i informacije, a kao treća oblast za brigu se ističe diskriminacija i društveno nasilje prema etničkim manjima, naročito Romima, Aškalijama, Egipćanima, Albancima i Bošnjacima, osobama sa invaliditetom i pripadnicima LGBTI zajednice.

"Drugi problemi sa ljudskim pravima uključuje ubistva koja počinjavaju kriminalci, nekažnjivost ratnih zločina, prepunjeni i neuslovni zatvori i pritvori, neadekvatna medicinska briga u zatvorima, nevoljnost da se odgovara na zamjerke zatvorenika o kršenju ljudskih prava, produženi pritvori prije suđenja, odlaganje restitucije imovine...", piše u izvještaju.

Izvještaj apostrofira i uticaj vlade na medije preko oglašavanja, kršenje prava na mirno okupljanje, neriješen pravni status hiljada izbjeglica iz ratova 90-ih, nasilje u porodici nad ženama i djecom, praksa abortiranja zato što dijete "nije odgovarajućeg pola" i dječji brakovi u romskim zajednicama.

Zabilježeni su i nepoštovanja radničkih prava od strane vlasti i poslodavaca, prinudni rad i rad djece, uključujući najgore forme dječjeg rada, diskriminacija prilikom zapošljavanja bazirana na invaliditetima, polu i etničkoj pripadnosti. Poslodavci često nisu poštovali pravila o platama, radnim satima i bezbjednosti na radu. Nekažnjivost je takođe problem, ali izvještaj konstatuje da je postojao porast presuda zbog korupcije, uključujući i neke visoke funkcionere vladajuće partije.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 04.03.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija