Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Sudije ne dotiču medijski pritisci

06.01.2021.


Sudije Višeg suda u Podgorici, kao i sve njihove kolege u Crnoj Gori, obučeni su da ih ne dotiču pritisci kroz medijska oglašavanja političara, nevladinih organizacija, pa i pojedinih učesnika u sudskim postupcima – ukazao je predsjednik Višeg suda Boris Savić, navodeći da osim nosioca sudijske funkcije i drugi segmenti društva treba da grade i čuvaju autoritet sudstva.

On je istakao da je broj zaostalih predmeta u podgoričkom Višem sudu na kraju 2020. godine manji od broja zabilježenih na kraju 2019. godine i odao priznanje sudijama i svim zaposlenima na izvanrednim rezultatima koje su ostvarili uprkos rizicima po sopstveno zdravlje i živote porodica.

"Ni ja lično, niti institucija iz koje dolazim dosad nijesu trpjeli bilo kakve neposredne pritiske. Postoje pritisci kroz razna medijska oglašavanja političara, nevladinih organizacija, pa i učesnika sudskih postupaka koji kroz svoje želje o ishodima sudskih postupaka vrše pritisak na sud i za to uvijek dobiju onoliku medijsku podršku koliko traže. Naravno da su sudije od samog početka karijere obučeni da ih takvi pritisci ne dotiču i uvjeren sam da nijednom sudiji u Crnoj Gori ne predstavljaju problem", ističe Savić.

Sa druge strane, kako dodaje, boji se da je potrebno još mnogo uraditi da bi shvatili da ne samo sudije kroz svoje odluke već i mnogo drugih segmenata koji postoje u društvu treba da grade i čuvaju autoritet sudstva.

"U situaciji kada su oni koji su nezadovoljni sudskim odlukama veoma glasni u stavovima da su takve odluke posljedice neznanja, korupcije i slično, a oni koji su zadovoljni veoma su tihi jer je sud samo radio svoj posao, u javnosti mogu da se čuju samo negativni tonovi koji stvaraju potpuno obrnutu sliku od sudijske stvarnosti", naveo je Savić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.01.2021.


Naslov: Redakcija