Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INVESTICIONO RAZVOJNI FOND PLASIRA 100 MILIONA EURA KREDITA ZA POKRETANJE I RAZVOJ BIZNISA


Investiciono razvojni fond ove godine planira da plasira 100 miliona eura kredita, koji su namijenjeni za pokretanje i razvoj biznisa, izjavio je direktor IRF-a Zoran Vukčević. Posebno interesantna je najava da će u 2016. taj fond ponuditi beskamatne kredite za nezaposlene sa fakultetskom diplomom koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Kamate na kredite koji su namijenjeni malim, srednjim i start-ap preduzećima biće u 2016. još povoljnije IRF je u 2015. finansirao 254 projekta ukupne vrijednosti preko 115 miliona eura. Otvoreno je oko 1800 novih radnih mjesta, a zahvaljujući tim ulaganjima 2.762 radnika je zadržalo postojeće radno mjesto. Fond nastavlja sa jakom kreditno-investicionom politikom i u tekućoj godini, najavio je Vukčević.

"Mi smo u 2016. godini planirali da ukupan kreditni plasman bude najmanje 100 miliona eura. I ove godine neće biti problema za finansiranje svih projekata koji su profitabilni I ispunjavaju uslove IRF-a", naveo je on.

 Kamate na kredite koji su namijenjeni malim, srednjim i start-ap preduzećima biće u 2016. još povoljnije.

"Mi smo već dostigli taj nivo da se kamate kreću od 2-5 odsto, i biće generalno niže za 0,5 odsto nego u prethodnoj godini. To su ubjedljivo najpovoljniji kreditni uslovi ne samo u Crnoj Goi nego u regionu", istakao Vukčević.

Novina je da IRF nudi beskamatne kredite za nezaposlene sa fakultetskom diplomom, koji imaju dobru biznis ideju, naglašava Vukčević.

"Krediti će biti do 50 hiljada eura, sa grejs periodom do 4 godine i rokom vraćanja do 12 godina. To je jedinstvena ponuda u Crnoj Gori, regionu i Evropi. Na taj način na koji želimo da toj našoj akademskoj populaciji damo šansu da uzmu stvar u svoje ruke, na osnovu biznis ideje traže kreditna sredstva od IRF-ai ne budu više na evidenciji biroa za zapošljavanje", rekao je on.

Vukčević ističe da svaka biznis ideja mora, zbog sigurnosti sredstava koje fond plasira, ali i samog preduzetnika, da prođe detaljne analize ekonomskih eksperata. Tako se na najmanju moguću mjeru svodi rizik za obje strane.

"Zbog toga što projekat pratimo konstantno od ideje do realizacije, procenat loših kredita se kreće od tri do sedam odsto. Kod banaka je od 16 do 20 odsto", naveo je Vukčević.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije i protokolu, koji su sa Svjetskom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisale sve zemlje regiona, IRF će u 2016. nastojati da pospješi ulaganje u sektor informatike.

"Podržaće se i žensko preduzetništvo, mladi, početnici u biznisu, individualni poljoprivredni proizvođač",objasnio je Vukčević.

Izvor: Vebsajt RTCG, 05.01.2016.