Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI DEPOZITA: Predviđena zaštita deponenata koji imaju garantovane depozite položene u kreditnoj instituciji, skraćenje roka za početak isplate garantovanih depozita na sedam radnih dana i izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost

05.12.2019.


Zakon o zaštiti depozita, koji je usvojila Skupština, doprinijeće povećanju sigurnosti depozita u bankama, a time i ukupnoj stabilnosti finansijskog sistema.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, ukazala je da je Zakon donijet u cilju usklađivanja sa evropskim direktivama.

"Implementacijom odgovarajuće evropske direktive deponenti imaju benefite zahvaljujući proširenom obimu zaštite, kraćim rokovima isplate i boljom informisanošću", rekla je Bošković tokom rasprave u Skupštini.

Ona je dodala da će se usvajanjem Zakona stvoriti preduslovi za ostvarivanje određenih ciljeva, između ostalih, zaštita deponenata koji imaju garantovane depozite položene u kreditnoj instituciji, skraćenje roka za početak isplate garantovanih depozita na sedam radnih dana i izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost.

"Zakon obezbjeđuje mogućnost korišćenja sredstava Fonda za zaštitu depozita (FZD) u postupku sanacije banaka i sa ciljem izbjegavanja stečaja banke i ostalih štetnih uticaja po stabilnost finansijskog sistema", saopštila je Bošković.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 29.11.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija