Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

AGENCIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE MORA IMATI NAJŠIRE NADLEŽNOSTI


Agencija za zaštitu konkurencije, kao i u EU zemljama, mora imati najšire nadležnosti i iznad nadležnosti pojedinačnog regulatora, koje se odnose ne samo na tehničku ispunjenost uslova za poslovanje na tržištu, već i na suštinsku mogućnost da se određenim radnjama i aktima može vršiti povreda konkurencije, poručio je predavač Kirtikumar Mehta, sa višedecenijskim iskustvom rada i rukovođenja u Evropskoj Komisije (DG Competition i DG Internal Market) na seminaru o primjeni politike i prava zaštite konkurencije u regulisanim sektorima u Evropskoj uniji i Crnoj Gori, a prije svega u sektoru bankarskih usluga i telekomunikacija.

Seminar je održan u organizaciji ALA projekta (www.ala.org.me) koji ko-finansira Evropska Unija, a implementira GIZ - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH.

Okupljeni na seminaru su bili predstavnici Centralne Banke, Agencije za elektronske komunikacije i Agencije za zaštitu konkurencije, kao i predstavnici komercijalnih banaka i telekomunikacionih operatora na tržištu Crne Gore.

Mehta ima i višedecenijsko iskustvo u funkciji direktora u postupcima analiza koncentracija, otkrivanja kartelnih sporazuma, ocjene uslova odobrenja državne pomoći i specifičnim poslovima u omogućavanju slobodnog razvoja konkurencije pojedinačnih privrednih sektora na širem području EU.

On se prisutnima obratio prije svega u regulisanju odnosa i nadležnosti regulatornih organa i Agencije za zaštitu konkurencije.

Mehta je takođe izložio veći broj slučajeva zloupotrebe dominantnog položaja u sektoru telekomunikacija i bankarstva u EU koji su slični ili povezani sa slučajevima u Crnoj Gori, a na koje su učesnici reagovali u diskusiji sa ciljem potpune obavještenosti u primjeni propisa iz oblasti zaštite konkurencije.

Cilj seminara je bio podizanje svijesti privrednih subjekata, prije svega o politici zaštite konkurencije u primjeni u regulisanim sektorima, kao i ranijim postupcima i odlukama Evropskih upravnih i sudskih organa čija je primjena obavezna i u Crnoj Gori, u skladu sa pozitivnim propisima.

Izvor: Vebsajt CdM, 04.11.2015.