Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA: Sedam preporuka za unapređenje poslovanja budžetskih korisnika


Državna revizorska institucija DRI dostavila je Skupštini Crne Gore Godišnji izvještaj o obavljenim revizijama i aktivnostima za period od oktobra 2014. do istog mjeseca 2015. godine.

Iz DRI su objasnili da je revizijom Završnog računa budžeta Crne Gore za 2014. godinu obuhvaćena provjera računske tačnosti, primitaka i izdataka, kapitalnog budžeta i transakcija finansiranja.

"Dato je ukupno sedam preporuka koje imaju za cilj unapređenje poslovanja budžetskih korisnika i učvršćivanja fiskalne discipline", naveli su iz DRI.

Pored Izvještaja o reviziji Završnog računa budžeta Crne Gore za 2014.godinu, DRI je izradila i Izvještaj o realizaciji zaključaka Skupštine povodom usvajanja Zakona o završnom računu budžeta za 2013. godinu ("Sl. list CG", br. 60/2014).

DRI je, kako su saopštili njeni predstavnici, ispunila i svoju ulogu definisanu Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ("Sl. list CG", br. 20/2014 i 56/2014), koja se odnosi na obavezu sprovođenja ocjene primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti.

"S tim u vezi, DRI je izradila Izvještaj o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti za prošlu godinu, koji predstavlja sastavni dio Godišnjeg izvještaja", rekli su iz DRI.

Godišnji izvještaj o obavljenim revizijama i aktivnostima za period od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine, kako su objasnili, sadrži i izvode iz 20 revizija u kojima su prezentirani najbitniji nalazi, preporuke i mjere za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju subjekata revizije, obuhvaćenih izvještajnim periodom.

"DRI je u obavljenim pojedinačnim revizijama dala ukupno 468 preporuka i 67 mišljenja - 23 pozitivna, 29 uslovnih i 15 negativnih. U izvještajnom periodu data su i dva mišljenja nakon obavljenih revizija uspjeha", rekli su iz DRI.

Pored navedenih revizija, kako su naveli, DRI je u periodu od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine obavila i revizije političkih partija.

Iz DRI su najavili da će do kraja ove godine, između ostalih, obaviti revizije fondova za zdravstveno osiguranje i obeštećenje.

Ta institucija će napraviti i finansijsku i reviziju pravilnosti Opštine Žabljak.

DRI je, kada su u pitanju njene ostale aktivnosti razvila metodologiju za obavljanje finansijske, revizije pravilnosti i uspjeha u cilju obezbjeđivanja standardizacije i usklađenosti obavljanja revizija.

"DRI je realizovala aktivnosti na sprovođenju kontrole kvaliteta revizija sa ciljem unaprijeđenja transparentnosti, zakonitosti i uspješnosti upravljanja javnim sredstvima kroz uspješnu implementaciju projekta Evropske unije EU pod nazivom Kontrola kvaliteta revizija u DRI Crne Gore", rekli su iz DRI.

DRI je, prema riječima njenih predstavnika, nastavila da sprovodi aktivnosti usmjerene na razvoju međunarodne i regionalne saradnje, kao i saradnje sa međunarodnim organizacijama.

Izvor: Vebsajt CdM, 04.11.2015.